Tutkittua tietoa luomusta -luentojen materiaalit

Luentomateriaalit julkaistaan kunkin luennon jälkeen.

"Hae sisällöstä" -hakupalvelu oikeassa sivupalkissa auttaa löytämään kaipaamasi materiaalit Luomuinstituutin verkkosivuilta.

Kevät 2017

  • Luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa (Pirjo Siiskonen 21.2.) Esitysdiat
  • Palopuron agroekologinen symbioosi (Juha Helenius 7.3.) Esitysdiat
  • Elintarvikeprosessoinnin sivuvirtojen hyödyntäminen (Maarit Mäki 21.3.) Esitysdiat
  • Luonnon väriaineista (Riikka Räisänen 4.4.) Esitysdiat
  • Luomuyrittäjyyden haasteista (Arto Jokinen 11.4.)
  • Luomulajikkeita luomutuotantoon (FT Kaija Hakala 18.4.)
  • Osmo-hankkeen tuloksia (Jukka Rajala 2.5.)
  • Luonnonkosmetiikasta (Samica Sadik 16.5.)

Syksy 2016

  • The current situation of China’s organic agriculture and organic food companies (Fanyi Ma 6.9) esitysdiat
  •  Mitä tarkoittaa bioenergian kestävyys? (Kaija Hakala 4.10) esitysdiat
  • Luomuketjun haasteista tulevaisuuden innovaatioihin (Teri Latvala 18.10) esitysdiat
  •  Millä keinoin saavutamme hallituksen asettamat luomutavoitteet?    (Jaakko Nuutila 1.11) esitysdiat
  • Katkelmia luomun kehitysvaiheista, (Pirjo Siiskonen 29.11) esitysdiat

Kevät 2016

  • Sekaviljely ekologisen tehostamisen keinona (Sari Himanen 2.2.), esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
  • Hoitajan asenteet ja eläinten hyvinvointi (Tiina Kauppinen 16.2.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (45:13 min.)
  • Systeemisen muutoksen esteet ja pullonkaulat siirtymisessä kestävään ravinnetalouteen (Anna Kuokkanen 1.3.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (47:05 min.)
  • Suoliston mikrobitasapaino (Elias Hakalehto 15.3.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (46:06 min.)
  • Kestävä maaseutumatkailu (Hanna-Maija Väisänen 5.4.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (49:28 min.)
  • Kestävä ruokaketju (Sirpa Kurppa 12.4.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (46:15 min.)
  • Ovatko lisäaineet turvallisia? (Marina Heinonen 26.4.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (44:07 min.)
  • Kun viidennes kouluruoasta on luomua (Jaakko Nuutila 10.5.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (34:27 min.)

Syksy 2015

Kevät 2015

  • Luomuruoan ja tavanomaisen ruoan koostumuserot, (Raija Tahvonen 3.2.) esitysdiat (pdf), luentotallenne (36:51 min)
  • Luomuruokaketjun vaihtoehtoisia toimintamalleja  (Minna Mikkola 17.2.) esitysdiat (pdf), luentotallenne (41:36 min)
  • Ruokaväärennökset ja luomun luotettavuus?  (Marjo Särkkä-Tirkkonen 3.3.) esitysdiat (pdf), luentotallenne (21:19 min)
  • Suomalaisten metsämarjojen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille: anti-infektiiviset vaikutukset (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.3.), esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
  • Luomutuotannon kannattavuudesta (Kauko Koikkalainen 31.3.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (48:10 min)
  • Mikä luomussa puhuttaa maailmalla? (Jukka Rajala 14.4.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (61:43 min)
  • Monimuotoisuudesta sopeutumiskykyä nurmikasveille? (Hanna Mäkinen 28.4.), ei luentotallennetta

Syksy 2014

  • Luomu Etelä-Savon ravintoloissa, (Juha-Pekka Järvinen 16.9.) esitysdiat (pdf), luentotallenne (49:17 min)
  • Näkökulmia vaihtoehtoisten ruokaketjujen kestävyyteen (Sini Forssell 30.9.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (31:29 min)
  • Kohti osallistavaa tiedeviestintää? (Anne Hytönen 14.10.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (35:32 min)
  • Trends of antibiotic resistance in bacterial populations during cold storage of raw milk from conventional versus organic farming systems, (Patricia Munsch-Alatossava 28.10.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (41:19 min)
  • Muna vai kana? Mikä on luomumuna, mitä luomukananmunantuotanto, entä luomubroileri? Miten luomumuna eroaa muista kaupan munista? (Ulla Holma 11.11.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (42:35 min)
  • Orgaaniset maanparannusaineet maatiloilla – käytännön näkökulmia (Tiina Tontti 2.12.), esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta

Kevät 2014

  • Research needs for organics in Europe (Carlo Leifert 4.2.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (46:49 min)
  • Luomuvalkuaisen tuotanto (Päivi Kurki 18.2.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (48:42 min)
  • Luomumarkkinoiden ja -liiketoiminnan nykytila (Sinikka Mynttinen 4.3.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (45:08 min)
  • Luomun määritelmiä järjestöissä, EU:ssa ja tutkimuksissa (Minna Kosonen 18.3.), esitysdiat (pdf), video (31;30 min.) ja keskustelu (23;46 min.), ei luentotallennetta
  • Parhaat luomuperunalajikkeet alkutuotannon ja ammattikeittiöiden käyttöön (Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila 1.4.), esitysdiat (pdf), ks. myös Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan haastatteluvideo tutkimustuloksista, luentotallenne (28:51 min)
  • Tuotantorakenne ja ravinnetehokkuus (Pentti Seuri 15.4.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (65:58 min)
  • Sormenjälkiä luomulle analytiikan keinoin (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), esitysdiat (pdf)
  • Ruoan alkuperän jäljillä -tarvitaanko aitousindikaattoreita? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta
  • Kierrätysravinnelähteet (Miia Kuisma 13.5.), esitysdiat (pdf), luentotallenne (37:11 min)

Syksy 2013

  • Organic food food quality – state of the art and research needs, (Johannes Kahl 27.8.) esitysdiat
  • Kuluttajien mielipiteet luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijöistä – metasynteesi eurooppalaisista luomukuluttajatutkimuksista 2000-luvulla (Jaakko Nuutila 3.9.), esitysdiat
  • Kotimaisten (luomu)hunajien antimikrobisuudesta (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.9.), esitysdiat
  • Ruokaturvaa terveellä planeetalla – onko luomusta tiennäyttäjäksi? (Helena Kahiluoto 15.10.)
  • Ruoan ilmastovaikutukset (Riitta Savikko 1.10.), esitysdiat
  • Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun (Sanna Kauppinen 29.10.), esitysdiat
  • Lapset ja luomuruoka: kuluttajakäyttäytymisen sosiaaliset tyylit Suomessa ja Tanskassa (Minna Mikkola 26.11.)
  • Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita (Sari Iivonen 10.12.), esitysdiat