Luomuinstituutin vakiinnuttaminen ja Etelä-Savon luomuliha- ja kasvisketjun kehittäminen

Hankkeen virallinen nimi: Luomuinstituutin vakiinnuttaminen
Hankkeen toteutusaika: 1.3.2013–31.12.2014
Toteuttavat organisaatiot: HY, MTT, PYK, ProAgria ja LUT
Rahoittajat: Etelä-Savon maakuntaliitto ja Euroopan aluekehitysrahasto

Hankkeen tavoitteena on kehittää maakuntaan toimivat luomukasvis- ja luomulihaketjut maakunnan elinvoimaisuuden ja yrittäjyyden vahvistamiseksi. Hankkeessa tunnistetaan luomuketjun toimintaa estäviä tekijöitä tavoitteena poistaa niitä ruokaketjun toimijoiden välistä yhteistyötä vahvistamalla. Hanke on osa Luomuinstituutin vakiinnuttaminen -hanketta. Hankeosiot ovat Living lab, kasvis- ja lihaketju, tilavierailukonsepti, luomupakkaukset, ketjumallin kehittäminen ja tieteestä tiedottaminen.

Hankkeen työtapoja ovat luomukasvisketjun ja luomulihaketjun toimijoille järjestettävät työpajat, asiantuntijaluennot, tukiryhmät sekä yrityskäynnit. Hankkeen toimintaa tuetaan luomututkimuksen ja kuluttajatyön kautta. Luomuruokaketju muodostuu tuotannonpanoksista, alkutuotannosta, jatkojalostuksesta, kaupasta, ruokapalaveluista ja kuluttajista. Hankeverkostossa mukana on noin 40 luomuliha- ja kasvisruokaketjun toimijaa ruokaketjun kaikista osista tuotannonpanosteollisuutta lukuun ottamatta.

Luomuketjuhankkeen esittely (pdf)

Paikallista luomuruokaa kuluttajalle – ketjukokeiluja Etelä-Savossa – julkaisu

Hankkeen kasvis- ja lihaketjukokeiluista, luomupakkauksista sekä ketjumallien kehittämisestä on tehty julkaisu. Tutustu julkaisuun: Paikallista luomuruokaa kuluttajalle – ketjukokeiluja Etelä-Savossa

Muut hankemateriaalit

Työpaja 1. LIV-hankkeen tiedotus- ja avajaistilaisuus 23.1.2014

Kutsu luomuketjuhankkeen aloitustilaisuuteen (pdf)
Lainsäädännön vaatimukset luomuketjulle (Jaana Elo, pdf)
Elintarvikepakkaaminen ekologisesti kartonkiin (Juha Varis, pdf)

Työpaja 2. Kauppa ja logistiikka 6.3.2013

Työpajan ohjelma ja kooste (pdf)
Etelä-Savon luomulogistiikan nykymalli (Suvi Leinonen, pdf)
Citymarket-esittely (Lassi Kinnunen, pdf)

Työpaja 3. Yritysyhteistyö ja verkostot 9.4.2014

Työpajan ohjelma (pdf)

Työpaja 4. Luomujatkojalostus 13.5.2014

Työpajan ohjelma (pdf)
Esitykset luomuketjumalleista muualla Suomessa ja Saksassa sekä ryhmätyöt Etelä-Savon malliksi (pdf)

Työpaja 5. Luomuruokaketju 3.11.2014

Työpajan ohjelma (pdf)
Luomuliha- ja –kasvisketjukokeilun tulokset
Julkiset hankinnat
Selvitys luomun käytöstä Etelä-Savon ravintoloissa
Ruokaketjun kestävyys

Työpaja 6. Hankeosioiden tulokset, luomuyritysten kehityskaaria muualla Suomessa ja ehdotuksia ”Luomua Etelä-Savosta” – markkinointi-ilmeeksi 9.12.2014

Työpajan ohjelma (pdf)

Hankkeen yhteyshenkilöt:

Jaakko Nuutila (Living lab, kasvis- ja lihaketju), etunimi.sukunimi (a) luke.fi, p. 045 650 4970
Mika Kainusalmi (luomupakkaukset), LUT
Sinikka Mynttinen (ketjumallien kehittäminen) Aalto yliopisto, pienyrityskeskus
Arja Nykänen (tilavierailukonsepti), ProAgria Etelä-Savo