marmelades.jpg
NJF Seminar 495 Organics for tomorrow's food systems 19-21.6.2017

Konferenssivieraille maistui luomu

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssivieraiden ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jossa oli mahdollisuus maistella eteläsavolaisia luomutuotteita ja keskustella päivän esitysten annista.

Ensimmäisen konferenssipäivän päätteeksi kaksi eteläsavolaista luomuyrittäjää kertoi konferenssivieraille tarjolla olleista luomutuotteista. Maisteltavana oli Saimaan juomatehtaan luomuolutta ja Vavesaaren tilan luomumarmeladeja.

Saimaan juomatehtaalla on luomuoluille oma tuoteperhe, Marsalkka. Suurin osa raaka-aineena käytettävästä luomuviljasta tulee Suomesta, ja paikallisia tuottajia suositaan mahdollisimman paljon. Vain pienempiä erikoismallaseriä on tuotu Euroopasta juuri Marsalkka-tuoteperhettä varten.

Panimo on huomioinut ympäristöystävällisyyden toiminnassaan alusta saakka, ja tuotteiden ekologisuutta kehitetään pitkäjänteisesti.

  • Otimme ensimmäisenä panimona Euroopassa käyttöön sertifioidun EKOenergian, kertoi yrityksen edustaja Antti Rastas.

Mikkeliläinen panimo on myös kehittänyt yhdessä UPM Raflatacin ja Auraprintin kanssa uuden tölkkietiketin, joka sopii sellaisenaan kierrätysjärjestelmään. Kyseessä on todellinen innovaatio, joka mahdollistaa pientenkin tölkkierien valmistuksen niin, että koko tölkki on kierrätettävissä.

Saimaan juomatehdas on tällä hetkellä Suomen palkituin panimo. Menestystä on tullut niin kotimaassa kuin ulkomailla, viimeisimpänä mitalisija arvostetussa International Brewing Awards -kilpailussa. Kolmas palkinto myönnettiin tummalle Marsalkka-Tumma Luomu -oluelle maaliskuussa 2017. Kyseessä ei ole mikä tahansa tunnustus, sillä kyseessä on maailman vanhin olutkilpailu Englannissa, ja kisan tuomaristo koostuu panimoalan ammattilaisista.

Myös konferenssivieraat antoivat tunnustusta luomuoluelle, jota pystyi maistamaan luomubuffetin yhteydessä sekä vaaleana että tummana.

  • Erittäin hyvä, makeahko maku, vaalea olut ei ollut liian vaaleaa, ja tumma oli juuri sopivaa, arvioi kansainvälinen makuraati.

Luomubuffetin kruunasi jälkiruokaherkkuna tarjotut Vavesaaren tilan luomumarmeladit. Kangasniemeläisellä tilalla on pitkät perinteet, sillä sukutila on perustettu jo 1700-luvulla. Nykyinen isäntäpariskunta, Taina ja Tuomo Laitinen on viljellyt tilaa vuodesta 1988.

Tilan luomutuotevalikoima on laaja: marmeladeja, myslejä, makeisia, mehuja ja viinejä. Osa resepteistä on kulkenut suvussa sukupolvien ajan. Konferenssivieraat pääsivät maistelemaan tilan luomutyrni- ja luomumustikkamarmeladeja.

  • Marjaisa, ei liian imelä, loistava makuelämys, totesivat konferenssivieraat.

Kansainvälisessä luomututkimusseminaari järjestettiin Mikkelissä 19.–21.6.2017. Seminaari kokosi lähes sata tutkijaa 13 eri maasta keskustelemaan luomun ajankohtaisista tutkimusaiheista.

  • Lisätietoa luomuoluiden tuoteperheestä: antti.rastas@saimaanjuomatehdas.fi, www.saimaanjuomatehdas.fi
  • Lisätietoa luomumarmeladeista: myynti@vavesaari.fi, www.vavesaarentila.fi
  • Lisätietoa konferenssista: www.njf.nu/seminars/mikkeli2017