tilli-vastavalo-ia-ahonen-scaled.jpg
Kuva: Ia Ahonen

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.

 

Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain 48, tavanomaisessa tuotannossa yli 300.

  • On kuitenkin muistettava, että myös tavanomaisten lisäaineiden käyttö on säädeltyä. Luomu- ja tavanomaisen ruokavalion vertaaminen ei olekaan helppoa, toteaa Tahvonen. Ruokavalioiden vertaamiseen tarvitaan lisätutkimuksia perinteisten pitoisuustutkimusten rinnalle. Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voida vielä tehdä johtopäätöksiä siitä, onko ruokavalioiden terveysvaikutuksilla eroa. Tahvosen tekemän kirjallisuustutkimuksen mukaan lisätutkimusaiheita on noussut useilta eri tutkimusryhmiltä. Esimerkiksi erilaiset torjunta-aineyhdistelmät voivat käyttäytyä eri tavoin kuin aineet erikseen. Jotkin ruuan lisäaineet vaikuttavat sekä ihmisten että eläinten mikrobistoon joko suoraan tai epäsuorasti, mikä puolestaan heijastuu suoraan terveyteen.

Ruuantuotannon tuotantotavan merkitys ihmisten terveyteen lieneekin tulevaisuudessa yhä tärkeämpi tutkimusala. Maaperän käsittely vaikuttaa esimerkiksi viljan ja kasvisten – mukaan lukien marjat ja hedelmät – mikrobeihin, ja sitä myötä myös ihmiseen.

  • Ruokavalioiden vaikutusta hyvinvointiin on tutkittava lisää erityisesti yli sukupolvien kestävissä tutkimushankkeissa, korostaa Tahvonen.

Kansainvälinen NJF-luomututkimuskonferenssi paneutui luomualan ajankohtaisiin tutkimusaiheisiin 19.21.6.2017. Neljän vuoden välein järjestettävä konferenssi kokosi Mikkelin yliopistokeskuksen kampukselle satakunta osallistujaa 13 eri maasta.