luomupäivät-22-sivuille.jpg

Valtakunnalliset Luomupäivät tänä vuonna Hämeessä – tarjolla ratkaisuja omavaraisuuteen ja muutoskestävyyteen

Valtakunnalliset Luomupäivät järjestetään tänä vuonna 10 – 11.11.2022 Hämeessä, Eerikkilän urheiluopistossa Tammelassa. Luomupäivät tuo ratkaisuja ajan haasteisiin, suomalaisen maatalouden omavaraisuuteen ja muutoskestävyyteen. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan luomualan ajankohtaisista aiheista! .

– Tapahtuman teema on ”Luomu puskee Hämeestä”. Hämeessä on erityisen paljon erikoiskasvien viljelyä, varsinkin mansikkaa. Luomupeltoja on Hämeessä vajaa 10 % viljelyksessä olevasta pinta-alasta. Tapahtuman yhteydessä tehtävät retket lähiseudun luomutiloille syventävät kokemusta Hämeen alueen luomutuotannosta ja -osaamisesta, toiminnanjohtaja Susann Rännäri Luomuliitosta kertoo.

Luomupäivät avaa luomuviljelijä, kuvataiteilija Osmo Rauhala. Torstaina kuullaan painavaa asiaa palkokasveista osana luomutilan viljelykiertoa, luomulihan tuotannosta sekä Suomen uudesta CAP-suunnitelmasta luomun näkökulmasta. Toisena tapahtumapäivänä perjantaina keskitytään luomusatojen parantamiseen, luomumarkkinoiden kehittämiseen sekä luomukotieläintilojen eläinten hyvinvoinnin ja talousosaamisen vahvistamiseen.

– Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila on eurooppalainen malliesimerkki luomuopetuksen ja -tutkimuksen yhdistämisestä luomumaatilan toimintaan. Mustiala toimii vahvasti yhteistyössä alan tutkimuksen, neuvonnan ja yritysten kanssa. Luomuosaamisen vahvistaminen viljelijöiden keskuudessa hyödyttää myös ns. tavanomaista tuotantoa, kun energian ja lannoitteiden hinnat ovat kriisitilanteessa pilvissä ja pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen toteaa.

Tapahtuman lopuksi järjestetään paneelikeskustelu, jossa kaupan, tutkimuksen, tuottajien ja päättäjien edustajat pohtivat luomun tulevaisuutta. Paneelikeskusteluun osallistuvat eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari, Helsingin yliopiston professori Juha Helenius, Valion kategoriapäällikkö Mirva Tollet ja luomuviljelijä Osmo Rauhala.

Luomupäivien lähiseudun retkikohteita on Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan lisäksi luomupossua tuottava Kiven säästöpossu, tomaatteja viljelevä Luomulandia ja luomukananmunia tuottava Mäkiniemen tila.

Luomupäivien retkikohteet

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila

Kiven säästöpossu

Luomulandia

Mäkiniemen tila

Luomupäivät järjestävät: Luomuliitto, Luomuinstituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK).

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Susann Rännäri p. 040 144 6160, susann.rannari@luomuliitto.fi; johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti p. 029 532 2882, sari.iivonen@luke.fi