P8090117_pienempi.jpg
Kuva: Eemil Mäntynen

Luomututkimuksen webinaarisarja syksy 2022

Luomuinstituutin webinaarisarja esittelee jälleen luomututkimuksen ajankohtaisia aiheita. Tule kuulemaan, kun alan asiantuntijat jakavat tietoaan ja vastaavat kysymyksiin omasta luomututkimuksestaan.

Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kaikkiin webinaareihin pääset samasta Zoom-linkistä, lisäksi esitykset tallennetaan ja ovat saatavilla kahden viikon ajan verkossa.

Luomuinstituutin webinaarisarjan Zoom-linkki

Ke 21.9.2022 klo 15–16 – Linkki tallenteeseen.

  • Kierrätyslannoitteiden potentiaalista maataloudessa, Kari Ylivainio, Luke
  • MILDSUSFRUIT – Lempeillä prosessointitekniikoilla korkealaatuisia luomuhedelmätuotteita, Tuulikki Seppänen-Laakso, VTT

To 13.10.2022 klo 15–16

  • Luomutuotannon arvojen kehittyminen, Tomi Lehtimäki, Helsingin yliopisto
  • Luomumaitoprojekti – Luomumaidon jodipitoisuus ja laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen, Anne Honkanen, Helsingin yliopisto

Ke 2.11.2022 klo 15-16

  • Intersection of animal welfare, biodiversity and greenhouse gas emissions at farm level, Bodo Steiner, Helsingin yliopisto
  • New processing methods to produce high quality feed from locally grown forages for organic animal production (otsikko tarkentuu myöhemmin), Steffen Adler, Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)

Ke 23.11.2022 klo 15–16

  • Automating Agroecology, Lenora Ditzler, Wageningen University & Research (WUR)
  • Incorporating ecosystem services in evaluating the sustainability of innovative organic farming systems using the Public Goods tool, Michael den Herder, European Forest Institute (EFI)

Webinaari ke 21.9. klo 15-16

Puheenjohtajana Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen

Kierrätyslannoitteiden potentiaalista maataloudessa, erikoistutkija Kari Ylivainio, Luke

Kari Yli-Vainio on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja työskentelee erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksella. Työssään hän on keskittynyt kasvinravitsemukseen ja erityisesti fosforilannoituksen optimointiin käytettäessä erilaisia ravinnerikkaita sivuvirtoja. Tällä hetkellä hän koordinoi Horizon 2020 -hanketta (LEX4BIO), jossa optimoidaan ravinnerikkaiden sivuvirtojen käyttöä maataloudessa ottamalla huomioon myös niiden turvallinen käyttö lannoitteina.

MILDSUSFRUIT – Lempeillä prosessointitekniikoilla korkealaatuisia luomuhedelmätuotteita, vanhempi tutkija Tuulikki Seppänen-Laakso, VTT

Tuulikki Seppänen-Laakso toimii vanhempana tutkijana VTT:llä Bioanalytics and biological data science -tiimissä. Hänen tutkimusalueeseensa kuuluu mm. lipidien ja bioaktiivisten luonnonaineiden, sekä mikrobien ja soluviljelmien metaboliittianalytiikkaa, joka perustuu pääasiassa kaasu- ja nestekromatografia-massaspektrometrisiin tekniikoihin. Esityksessä käydään läpi mahdollisuuksia parantaa luomuhedelmistä ja -marjoista valmistettujen tuotteiden säilyvyyttä ja koostumusta.

Webinaari to 13.10. klo 15-16

Puheenjohtajana Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen

Luomutuotannon arvojen kehittyminen, tutkijatohtori Tomi Lehtimäki, HY

Tomi Lehtimäki toimii tutkijatohtorina Helsingin Yliopistolla. Hänen 2021 valmistunut sosiologian väitöskirjansa käsittelee luomutuotantoa koskevia kiistoja sekä luomun vakiintumista osaksi valtavirtaa Suomessa. Hän on tarkastellut luomun kehitystä poliittisen sosiologian näkökulmasta, keskittyen erityisesti luomun arvojen muodostumiseen sen eri kehitysvaiheissa. Tämänhetkisessä tutkimuksessaan hän käsittelee muun muassa eläinten hyvinvointia sekä päästökompensaatiota.

Luomumaitoprojekti – Luomumaidon jodipitoisuus ja laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen, tutkijatohtori Anne Honkanen, HY

Anne Honkanen on kotieläintieteen tutkijatohtori Helsingin yliopistolta. Hänen erityisosaamistaan ovat laboratoriomenetelmät, joilla voi tutkia rasvahappojen aineenvaihduntaa ja metaanin muodostumista naudan pötsinesteessä. Webinaarissa hän esittelee tutkimushankkeita, joissa kehitettiin laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen ja verrattiin luomumaidon ja tavanomaisesti tuotetun maidon jodipitoisuutta.

Tarkemmat kuvaukset muista esityksistä julkaistaan myöhemmin.