P8090117_pienempi.jpg
Kuva: Eemil Mäntynen

Luomututkimuksen webinaarisarja syksy 2022

Luomuinstituutin webinaarisarja esittelee jälleen luomututkimuksen ajankohtaisia aiheita. Tule kuulemaan, kun alan asiantuntijat jakavat tietoaan ja vastaavat kysymyksiin omasta luomututkimuksestaan.

Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kaikkiin webinaareihin pääset samasta Zoom-linkistä, lisäksi esitykset tallennetaan ja ovat saatavilla kahden viikon ajan verkossa.

Luomuinstituutin webinaarisarjan Zoom-linkki

Ke 21.9.2022 klo 15–16

  • Kierrätyslannoitteiden potentiaalista maataloudessa, Kari Ylivainio, Luke
  • MILDSUSFRUIT – Lempeillä prosessointitekniikoilla korkealaatuisia luomuhedelmätuotteita, Tuulikki Seppänen-Laakso, VTT

To 13.10.2022 klo 15–16

  • Luomutuotannon arvojen kehittyminen, Tomi Lehtimäki, Helsingin yliopisto
  • Luomumaitoprojekti – Luomumaidon jodipitoisuus ja laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen, Anne Honkanen, Helsingin yliopisto

Ke 2.11.2022 klo 15-16

  • From sustainability at the farm gate to making agricultural trade more sustainable, Bodo Steiner, University of Helsinki
  • Self-sufficiency in feed in organic animal production in Norway, Steffen Adler, Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)

Ke 23.11.2022 klo 15–16 – Linkki tallenteeseen.

  • Automating Agroecology, Lenora Ditzler, Wageningen University & Research (WUR)
  • Incorporating ecosystem services in evaluating the sustainability of innovative organic farming systems using the Public Goods tool, Michael den Herder, European Forest Institute (EFI)

Webinaari ke 21.9. klo 15-16

Puheenjohtajana Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen

Kierrätyslannoitteiden potentiaalista maataloudessa, erikoistutkija Kari Ylivainio, Luke

Kari Yli-Vainio on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja työskentelee erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksella. Työssään hän on keskittynyt kasvinravitsemukseen ja erityisesti fosforilannoituksen optimointiin käytettäessä erilaisia ravinnerikkaita sivuvirtoja. Tällä hetkellä hän koordinoi Horizon 2020 -hanketta (LEX4BIO), jossa optimoidaan ravinnerikkaiden sivuvirtojen käyttöä maataloudessa ottamalla huomioon myös niiden turvallinen käyttö lannoitteina.

MILDSUSFRUIT – Lempeillä prosessointitekniikoilla korkealaatuisia luomuhedelmätuotteita, vanhempi tutkija Tuulikki Seppänen-Laakso, VTT

Tuulikki Seppänen-Laakso toimii vanhempana tutkijana VTT:llä Bioanalytics and biological data science -tiimissä. Hänen tutkimusalueeseensa kuuluu mm. lipidien ja bioaktiivisten luonnonaineiden, sekä mikrobien ja soluviljelmien metaboliittianalytiikkaa, joka perustuu pääasiassa kaasu- ja nestekromatografia-massaspektrometrisiin tekniikoihin. Esityksessä käydään läpi mahdollisuuksia parantaa luomuhedelmistä ja -marjoista valmistettujen tuotteiden säilyvyyttä ja koostumusta.

Webinaari to 13.10. klo 15-16

Puheenjohtajana Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen

Luomutuotannon arvojen kehittyminen, tutkijatohtori Tomi Lehtimäki, HY

Tomi Lehtimäki toimii tutkijatohtorina Helsingin Yliopistolla. Hänen 2021 valmistunut sosiologian väitöskirjansa käsittelee luomutuotantoa koskevia kiistoja sekä luomun vakiintumista osaksi valtavirtaa Suomessa. Hän on tarkastellut luomun kehitystä poliittisen sosiologian näkökulmasta, keskittyen erityisesti luomun arvojen muodostumiseen sen eri kehitysvaiheissa. Tämänhetkisessä tutkimuksessaan hän käsittelee muun muassa eläinten hyvinvointia sekä päästökompensaatiota.

Luomumaitoprojekti – Luomumaidon jodipitoisuus ja laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen, tutkijatohtori Anne Honkanen, HY

Anne Honkanen on kotieläintieteen tutkijatohtori Helsingin yliopistolta. Hänen erityisosaamistaan ovat laboratoriomenetelmät, joilla voi tutkia rasvahappojen aineenvaihduntaa ja metaanin muodostumista naudan pötsinesteessä. Webinaarissa hän esittelee tutkimushankkeita, joissa kehitettiin laboratoriomenetelmä luomumaidon todentamiseen ja verrattiin luomumaidon ja tavanomaisesti tuotetun maidon jodipitoisuutta.

Webinaari 2.11. klo 15-16

From sustainability at the farm gate to making agricultural trade more sustainable, Bodo Steiner, Helsingin yliopisto

Bodo Steiner is Professor of Food Economics & Business Management, Head of the research group Management & Organizations For Sustainable Food Systems, Deputy director at the Department of Economics and Management (UH), and Coordinator of MATS (Making Agricultural Trade Sustainable), a research and innovation action project. His recent research and teaching interests focus on mixed methods to address organizational sustainability, in particular social capital, social sustainability in food systems and value chains, and circular economy strategies.

Self-sufficiency in feed in organic animal production in Norway, Steffen Adler, Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)

Steffen Adler is working as a researcher at the Norwegian Institute for Bioeconomy Research (NIBIO). His fields of research include forage production, animal nutrition, organic farming and green biorefinery. Self-sufficiency in feed is directly related to sustainability in food production. He participated in a study where they explored self-sufficiency on organic dairy farms in Norway. Furthermore, he has been involved in research projects were the goal has been to increase the proportion of local feeds in the feed ration of pigs. New processing techniques such as green biorefinery can contribute to increased self-sufficiency also in regions with short growing season.

Webinaari 23.11. klo 15-16

Automating Agroecology?, Lenora Ditzler, Wageningen University & Research (WUR)

Lenora Ditzler is a researcher/lecturer at the Farming Systems Ecology Group at Wageningen University (NL), where she studies future farming systems. She has a MSc in Agroecology from the Norwegian University of Life sciences, and in her PhD she analyzed the potential of organic strip and pixel cropping systems. In this talk she’ll discuss the current debates around automation in agroecological farming and share some experiences with designing and testing robots for pixel cropping.

Incorporating ecosystem services in evaluating the sustainability of innovative organic farming systems using the Public Goods tool, Michael den Herder, European Forest Institute (EFI)

Michael den Herder works as a Senior researcher in the Bioeconomy Programme at the European Forest Institute. He holds a PhD in Forest Sciences from the University of Eastern Finland and a MSc in Biology from the University of Amsterdam. At the University of Eastern Finland, he did research on the ecological impact of large herbivores, small mammals, ecological forest management and forest fires. At EFI, Michael has worked in several European projects on agroforestry, organic and sustainable food systems, non-wood forest products, sustainable supply chains, and innovative silvicultural systems.