Luomuruokaseminaari 15.11.2016

Suomen hallituksen Luomualan kehittämisohjelman tavoitteena on, että valtion ja valtioneuvoston hankintayksiköiden keittiöissä ja ruokapalveluissa tarjotusta ruoasta 20% olisi luomua vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite on vaikuttanut siihen, että myös kunnallisissa ruokapalveluissa on kiinnostuttu luomuruoan osuuden kasvattamisesta. Tärkeää olisikin kirjata luomutavoitteet mm. kuntien tai kuntien ruokapalvelujen kehittämisstrategioihin. Paikallisesti tuotetun luomuruoan, lähiluomun, käytön lisäämisellä saadaan aikaan myös myönteisiä aluetaloudellisia vaikutuksia.

Luomuruokaseminaarissa käsitellään luomuruoan käytön tilannetta ammattikeittiöissä, mahdollisuutta vaikuttaa luomuruoan osuuden kasvattamiseen kustannuksia lisäämättä, paikallisia innovatiivisia ratkaisuja, luomun elinkaarianalyysin tuloksia sekä luomun käytön aluetaloudellisia vaikutuksia. Kuulemme myös, miten Ruotsissa, Södertäljen kunnassa on onnistuttu kasvattamaan luomun osuutta julkisissa ruokapalveluissa.

Seminaari on osa Luomuinstituutin jalkauttaminen-hanketta ja se on avoin ja maksuton kaikille.

Ilmoittautuminen seminaariin: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/73769/lomake.html

Seminaarin verkkoseuranta: https://www.youtube.com/watch?v=rNDHau_27y0

Paikka: Mikkelin Yliopistokeskuksen auditorio (Lönnrotinkatu 5)

9.30 lähtien aamukahvi

10.00
Avaus, Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutti

10.05-10.45
Luomuruoasta ammattikeittiöissä, Anu Arolaakso, Ekocentria
Kommenttipuheenvuoro: Mia Hassinen, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut

10.45-11.30
Luomuruoan kustannuslaskenta, Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti
Kommenttipuheenvuoro: Mari Miettinen, Pieksämäen ruoka- ja siivouspalvelut

11.30-12.15
Paikalliset innovaatiot – avain julkisen keittiön toimijaksi, Hanna-Maija Väisänen, Helsingin yliopisto

12.15-13.00
Luomun elinkaarianalyysit, Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus

13.00-13.45
Omakustanteinen luomulounas

13.45-14.30
Luomun käytön aluetaloudelliset vaikutukset, Hannu Törmä, Helsingin yliopisto

14.30-15.30
Luomuruoka Södertäljen kunnassa, Jostein Hertwig

15.30-15.45
Päivän yhteenveto, Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti