Vähemmän, mutta parempaa lihaa

Luomulehmia_anneHonkanen_Kp-scaled.jpg

Iryna Herzonin ja Rachel Mazacin englanninkielisen blogin vapaa suomennos Marjo Hokka

Lausahdus ”vähemmän, mutta parempaa” kiteyttää ajatuksen lihan kokonaiskulutuksen vähentämisestä ja kestävästi tuotettujen ja laadukkaiden tuotteiden asettamisesta etusijalle. Mutta, mitä se tarkoittaa käytännössä? Väheneekö lihan kulutus, jos tarjolla on parempaa?

Helsingin yliopiston sekä Tukholman yliopiston Stockholm Resilience Centre -tutkimuslaitoksen tutkijoiden äskettäin julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin, onko aiempaa laadukkaamman lihan valitsemisella yhteyttä lihansyönnin vähenemiseen. Tutkijat haastattelivat 21 suomalaiskuluttajaa, jotka ostivat luonnonlaidunlihaa eli lihaa, joka on peräisin monimuotoisilla ja luonnonmukaisilla laitumilla laiduntaneesta, lähes yksinomaan paikallista ruohoa syöneestä karjasta. Tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty mainittavaa näyttöä siitä, että laadukkaamman lihan saatavuus välttämättä vähentäisi lihankulutusta. Käsitykset laadukkaammasta lihasta vaihtelivat.

Karjankasvatuksen aiheuttamat merkittävät ympäristövaikutukset ovat haastaneet lihan ja maidon tuotantoa ja kulutusta. Tutkimuksella haluttiin selvittää, miten käsitykset vaikuttaisivat kulutukseen. Kaikkien haastateltujen mielestä liha voi olla osa kestävää ruokavaliota. Suurin osa myönsi lihankulutuksen maailmanlaajuisen vähentämisen tarpeen, mutta piti vähentämistä tärkeämpänä muualla kuin Suomessa.

Kuluttajien valintoihin vaikuttivat terveyshyödyt, luonnollisuus ja lihan alkuperä. Haastatellut suosivat kotimaassa tuotettuja vaihtoehtoja, etenkin suomalaista naudanlihaa, joka yhdistettiin ympäristöystävällisyyteen ja paikallisiin tuottajiin. Eläinten hyvinvointi oli yksi keskeisistä huolenaiheista, vaikka maku säilyikin ensisijaisena ostopäätökseen vaikuttavana tekijänä.

”Paremman” ja ”vähemmän” välinen suhde oli monitahoinen: joidenkin haastateltujen mielestä luonnonlaidunlihan kalliimpi hinta oli syy syödä vähemmän lihaa, mutta toiset perustelivat aiemman kulutustason säilyttämistä tai kulutuksen lisäämistä lihan korkealla laadulla.

Tulokset osoittivat, että on haastavaa edistää kestävää ruokavaliota sillä perusteella, että kannattaisi syödä nykyistä vähemmän, mutta samalla laadukkaampaa lihaa. Tutkimus osoittaa, että laadukkaampi liha on määriteltävä tarkemmin suhteessa kestävyyteen ja kulttuurisidonnaisiin mieltymyksiin. Lisäksi tarvitaan vahvempaa ohjausta siihen, kuinka paljon lihankulutusta tulee vähentää kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi.

Alkuperäinen julkaisu:

Mazac, R., Sahlin, K.R., Hyypiä, I. et al. Does “better” mean “less”? Sustainable meat consumption in the context of natural pasture-raised beefAgric Hum Values (2025).

kuva: Anne Honkanen