Koulutus

Luomuinstituutin keskeinen tehtävä on tutkimustiedon välittäminen koulutuksen kautta. Koulutus jakaantuu yliopisto-opetukseen, täydennyskoulutukseen ja avoimeen yliopisto-opetukseen. Tarjolla on myös oppimateriaaleja itseopiskeluun.

Tutkintoihin liittyvää luomualan yliopisto-opetusta annetaan Helsingin yliopiston tiedekunnissa. Avoimesta yliopisto-opetuksesta vastaa pääosin Helsingin yliopiston Avoin yliopisto. Luomualan täydennyskoulutuksesta vastaa pääosin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Luomuinstituutin koordinaatioyksikkö järjestää kaikille avoimia Tutkittua tietoa luomusta -luentoja. Lisäksi se välittää tietoa eri koulutusasteiden luomukoulutuksesta ja muista mahdollisuuksista kehittää luomuosaamista.

Koulutusmateriaalit ja luentotallenteet

2019

Peltometsäseminaari 1, 17.6.2019, Qvidja, yhteistyössä Agrometsäverkoston kanssa. Agrometsäverkostoon kuuluvat mm. BSAG, Kilpiän tila, AFINET/Euroopan metsätalousinstituutti, Livian ammattiopisto, Luonnonvarakeskus, Luomuliitto, Luomuinstituutti, Helsingin yliopisto, Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Agrometsä Oy. Seminaarin materiaalit löytyvät BSAG:n sivuilta.

Peltometsäseminaari 2, 12.9.2019, Livia, Tuorla, yhteistyössä Agrometsäverkoston kanssa. Seminaarin materiaalit löytyvät BSAG:n sivuilta.

2018

Luomututkimus nyt ja tulevaisuudessa 24.4.2018 Materiaalit

Luomu yhteiskunnassa ja kuluttajien valinnoissa 23.4.2018 Materiaalit

2017

Lähiruoka ja luomuyritysten kannattavuus ja kilpailukyvyn tekijät – LÄHIKANNA-kyselytutkimuksen tuloksia (Pasi Rikkonen 26.9.2017) Esitysdiat

Elintarvikepakkaukset kuluttajien näkökulmasta (Toni Ryynänen 10.10.2017) Esitysdiat

Seosviljely tehostaa luomupeltoalan tuottavuutta: miten ja miksi? (Sari Himanen 7.11.2017)

Luomun pioneerit yrittäjyyden polulla (Merja Lähdesmäki 21.11.2017)

Tehokas avokesannointi monivuotisten rikkakasvien hallinnassa (Timo Lötjönen 12.12.2017) Esitysdiat

Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.102017 Materiaalit

Luomun kehityksestä kahdeksassa Euroopan maassa (Pirjo Siiskonen 21.2.) Esitysdiat

Palopuron agroekologinen symbioosi (Juha Helenius 7.3.) Esitysdiat

Elintarvikeprosessoinnin sivuvirtojen hyödyntäminen (Maarit Mäki 21.3.) Esitysdiat

Luonnon väriaineista (Riikka Räisänen 4.4.) Esitysdiat

Luomuyrittäjyyden haasteista (Arto Jokinen 11.4.) Esitysdiat

Luomulajikkeita luomutuotantoon (FT Kaija Hakala 18.4.) Esitysdiat

Osmo-hankkeen tuloksia (Jukka Rajala 2.5.) Esitysdiat

Luonnonkosmetiikasta (Samica Sadik 16.5.) Esitysdiat

2016

The current situation of China’s organic agriculture and organic food companies (Fanyi Ma 6.9.2016) Esitysdiat

Mitä tarkoittaa bioenergian kestävyys? (Kaija Hakala 4.10.2016) Esitysdiat

Luomuketjun haasteista tulevaisuuden innovaatioihin (Teri Latvala 18.10.2016) Esitysdiat

Millä keinoin saavutamme hallituksen asettamat luomutavoitteet? (Jaakko Nuutila 1.11.2016) Esitysdiat

Katkelmia luomun kehitysvaiheista, (Pirjo Siiskonen 29.11) Esitysdiat

Luomuinstituutin iltapäiväseminaari Viikissä 19.10.2016 Materiaalit

Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Materiaalit

Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Materiaalit

Maista luomu -tapahtuma 30.9.-1.10.2016 Materiaalit

Sekaviljely ekologisen tehostamisen keinona (Sari Himanen 2.2.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta

Hoitajan asenteet ja eläinten hyvinvointi (Tiina Kauppinen 16.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:13 min.)

Systeemisen muutoksen esteet ja pullonkaulat siirtymisessä kestävään ravinnetalouteen (Anna Kuokkanen 1.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (47:05 min.)

Suoliston mikrobitasapaino (Elias Hakalehto 15.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:06 min.)

Kestävä maaseutumatkailu (Hanna-Maija Väisänen 5.4.), Esitysdiat (pdf), lLentotallenne (49:28 min.)

Kestävä ruokaketju (Sirpa Kurppa 12.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:15 min.)

Ovatko lisäaineet turvallisia? (Marina Heinonen 26.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (44:07 min.)

Kun viidennes kouluruoasta on luomua (Jaakko Nuutila 10.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (34:27 min.)

Luomuinstituutin tutkijaseminaari Kyyhkylän kartanossa 8.-9.6.2016 Materiaalit

2015

Luomu Kiinassa (Sinikka Mynttinen 8.9.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (34:59 min)

Tyrnin viljelystä ja terveysvaikutuksista. Lehtikin on terveystuote! (Sanna Kauppinen 22.9.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (40:24 min)

Ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä luomusta (Jaakko Nuutila 6.10.), Esitysdiat (pdf), Lisämateriaalia (pdf), Artikkeli NJF-konferenssijulkaisussa 2015, Luentotallenne (31:20 min)

Luomuvalvonnasta Suomessa (Brita Suokas 20.10.), Esitysdiat, Luentotallenne (48:18 min)

Luonnontuotteiden luomusertifioinnista (Birgitta Partanen 3.11.), Esitysdiat (pdf)

Luomu Pohjoismaissa (Pirjo Siiskonen 17.11.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:46 min)

Luomuruokinnan vaikutus maidon koostumukseen (Aila Vanhatalo 21.11.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:36 min)

Idea and practice of inclusive farming – results of the INCLUFAR-project (Winfried Schäfer 15.12.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (43:34 min)

Luomuinstituutin tutkijaseminaari 19.-20.5.2015 Materiaalit

Luomuruoan ja tavanomaisen ruoan koostumuserot, (Raija Tahvonen 3.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (36:51 min)

Luomuruokaketjun vaihtoehtoisia toimintamalleja (Minna Mikkola 17.2.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:36 min)

Ruokaväärennökset ja luomun luotettavuus? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 3.3.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (21:19 min)

Suomalaisten metsämarjojen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille: anti-infektiiviset vaikutukset (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.3.), Esitysdiat (pdf)

Luomutuotannon kannattavuudesta (Kauko Koikkalainen 31.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:10 min)

Mikä luomussa puhuttaa maailmalla? (Jukka Rajala 14.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (61:43 min)

Monimuotoisuudesta sopeutumiskykyä nurmikasveille? (Hanna Mäkinen 28.4.)

2014

Luomu Etelä-Savon ravintoloissa, (Juha-Pekka Järvinen 16.9.) Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (49:17 min)

Näkökulmia vaihtoehtoisten ruokaketjujen kestävyyteen (Sini Forssell 30.9.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (31:29 min)

Kohti osallistavaa tiedeviestintää? (Anne Hytönen 14.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (35:32 min)

Trends of antibiotic resistance in bacterial populations during cold storage of raw milk from conventional versus organic farming systems, (Patricia Munsch-Alatossava 28.10.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (41:19 min)

Muna vai kana? Mikä on luomumuna, mitä luomukananmunantuotanto, entä luomubroileri? Miten luomumuna eroaa muista kaupan munista? (Ulla Holma 11.11.), esitysdiat (pdf), Luentotallenne (42:35 min)

Orgaaniset maanparannusaineet maatiloilla – käytännön näkökulmia (Tiina Tontti 2.12.), Esitysdiat (pdf)

Scientific seminar on organic food 5.-7.11.2014 Materiaalit & Materials

Research needs for organics in Europe (Carlo Leifert 4.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (46:49 min)

Luomuvalkuaisen tuotanto (Päivi Kurki 18.2.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (48:42 min)

Luomumarkkinoiden ja -liiketoiminnan nykytila (Sinikka Mynttinen 4.3.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (45:08 min)

Luomun määritelmiä järjestöissä, EU:ssa ja tutkimuksissa (Minna Kosonen 18.3.), Esitysdiat (pdf), Video (31;30 min.) ja Keskustelu (23;46 min.), ei luentotallennetta

Parhaat luomuperunalajikkeet alkutuotannon ja ammattikeittiöiden käyttöön (Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila 1.4.), Esitysdiat (pdf), ks. myös Pirjo Kivijärven ja Jaakko Nuutilan Haastatteluvideo tutkimustuloksista, Luentotallenne (28:51 min)

Tuotantorakenne ja ravinnetehokkuus (Pentti Seuri 15.4.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (65:58 min)

Sormenjälkiä luomulle analytiikan keinoin (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf)

Ruoan alkuperän jäljillä -tarvitaanko aitousindikaattoreita? (Marjo Särkkä-Tirkkonen 29.4.), Esitysdiat (pdf), ei luentotallennetta

Kierrätysravinnelähteet (Miia Kuisma 13.5.), Esitysdiat (pdf), Luentotallenne (37:11 min)

Maataloustieteen päivät 8.-9.1.2014:

Luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijät – metasynteesi kuluttajalähtöisistä laatutekijöistä (Nuutla & Kurppa), tiivistelmä ja posteri

Kannattava tuotanto, toimivat myynti- ja jakelukanavat sekä markkinamekanismit luomukasviksilla (Iivonen, Mikkola ym.), tiivistelmä ja posteri

Lajiketestauksilla apua luomuperunan lajikevalintaan (Kivijärvi), tiivistelmä ja posteri

Perunaseitin torjunta luomuviljelyssä (Kivijärvi), tiivistelmä ja posteri

Puutarhakasvien luomutuotanto nousuun (Suojala-Ahlfors, Tiilikkala ym.), tiivistelmä ja posteri

Ilmastoviisas maatila 14.1.2014 Materiaalit

2013

Organic food food quality – state of the art and research needs, (Johannes Kahl 27.8.) Esitysdiat

Kuluttajien mielipiteet luonnonmukaisen tuotannon ja ruoan laatutekijöistä – metasynteesi eurooppalaisista luomukuluttajatutkimuksista 2000-luvulla (Jaakko Nuutila 3.9.), Esitysdiat

Kotimaisten (luomu)hunajien antimikrobisuudesta (Carina Tikkanen-Kaukanen 17.9.), Esitysdiat

Ruokaturvaa terveellä planeetalla – onko luomusta tiennäyttäjäksi? (Helena Kahiluoto 15.10.)

Ruoan ilmastovaikutukset (Riitta Savikko 1.10.), Esitysdiat

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun (Sanna Kauppinen 29.10.), Esitysdiat

Lapset ja luomuruoka: kuluttajakäyttäytymisen sosiaaliset tyylit Suomessa ja Tanskassa (Minna Mikkola 26.11.)

Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita (Sari Iivonen 10.12.), Esitysdiat

Tutkittua tietoa luomusta -luennot 3.9.2013 Materiaalit

Tutkittua tietoa luomusta -luennot 3.9.2013 Materiaalit