Tietokortti ammattikeittiöille
Ammmattikeittiöille tuotettu tietokortti ympäristövaikutuksista.

Ammattikeittiöille tutkittua tietoa luomun ympäristökestävyydestä

Ammattikeittiöt ovat tärkeitä asiakkaita suomalaisille luomutuottajille.  Ne viestivät luomun käytöstä asiakkaille ja perustelevat luomutuotteiden hankintoja päättäjille. Luomuviestinnän tueksi on Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu) -hankkeessa tuotettu tietokorttisarja, jonka tausta-aineistona käytettiin Luken tuoretta raporttia ”Tietoa luomuruoan ympäristövaikutuksista”.

Raportin kirjoittamiseen osallistuivat Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen, tutkimusprofessori Ilkka Leinonen, erikoistutkija Merja Saarinen, tutkija Venla Kyttä ja tutkija Pirjo Kivijärvi.

Tietokortit ovat laajasta tausta-aineistosta tehtyjä, tiivistettyjä esityksiä. Raportti tarjoaa tietokortteja viestinnässään hyödyntäville ammattikeittiöille mahdollisuuden perehtyä syvällisemmin luomutuotantoon ja -tuotteisiin sekä niiden ympäristökestävyyteen.

Raportissa tarkastellaan ruoantuotannon ympäristökestävyyteen vaikuttavia tekijöitä, kestävyyden arviointimenetelmiä ja luomutuotteiden ominaispiirteitä. Lisäksi tarkastellaan olemassa olevan tutkimustiedon valossa suomalaisten ammattikeittiöiden yleisesti käyttämien luomuraaka-aineiden ympäristökestävyyttä.

– Kannustamme ammattikeittiöitä tutustumaan tämän raportin sisältöön Luomun tietokorttien hyödyntämisen lisäksi. Toivomme raportin tukevan ammattikeittiöiden luomuviestintää ja lisäävän osaamista luomutuotannosta. Tausta-aineisto soveltuu materiaaliksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ruuantuotannon ympäristökestävyydestä ja luomusta, painottaa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen.

Luomutuotannolle on asetettu kunnianhimoiset kasvutavoitteet Luomu 2.0 – Suomen kansallisessa luomuohjelmassa vuoteen 2030. Kasvutavoitteita on asetettu mm. tuotannolle, kotimaiselle kulutukselle, viennille ja osaamisen kehittämiselle. Kulutuksen kasvun veturiksi on asetettu tavoite, että 25 % julkisen sektorin ruokapalveluiden käyttämistä raaka-aineista tulisi olla luomutuotettuja vuoteen 2030 mennessä.

LuRu-hanke on Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomu ry:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke vuosina 2022-2024.

Tietoa luomuruoan ympäristövaikutuksista- raportti