Ekologisen ruoantuotannon monet kasvot

Sari Iivonen 2025

Viime vuosina ruoka-alan toimijat ovat alkaneet puhua regeneratiivisesta viljelystä, joka on suomennettu uudistavaksi viljelyksi. Samaan aikaan Euroopan komission julkaisemissa teksteissä agroekologiset menetelmät on yhä useammin mainittu keinoina lisätä eurooppalaisen maatalouden kestävyyttä.  

Luomualan toimijana minusta on tuntunut, että nämä termit ovat vallanneet palstatilan ja puhe luomusta on hiipunut johonkin taustalle. Ihan kuin uudet ja trendikkäämmät termit olisivat vain ohittaneet vauhdilla jo tutuksi tulleen ja kestäväksi ruontuotantotavaksi koetun luomun!

Olen pohtinut paljon, mitä uudistavalla viljelyllä tai agroekologisilla menetelmillä tarkoitetaan ja miten ne eroavat luomutuotannosta. Uskallan väittää, että näiden termien merkitys ja suhde toisiinsa ei ole kaikille maataloudenkaan parissa työskenteleville selkeä, kuluttajista puhumattakaan.

Monimutkaiset asiat selkiytyvät yhteisten keskustelujen avulla ja siksi haluammekin lisätä keskustelua luomutuotannon suhteesta uudistavaan viljelyyn ja agroekologiaan.

Euroopan luomutuotannon päivän aattona 22.9. järjestämme keskustelutilaisuuden Helsingin yliopiston Tiedekulmassa otsikolla: Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua?  Tilaisuus järjestetään yhdessä suomalaisen uudistavan viljelyn eturivin toimijan BSAG:n kanssa.

Tilaisuudessa pyritään löytämään vastauksia kysymyksiin: Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Onko ne eri asia kuin luomutuotanto vai erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen?  Miksi luomun rinnalle tarvitaan uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Ovatko ne markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?

Itse olen pohtinut paljon luomutuotannon asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja niitä ristiriitaisiakin odotuksia, joita sille on asetettu. On kiinnostavaa kuulla, miten tutkijat asemoivat luomua kestävän alkutuotannon kehikkoon ja toisaalta, miten luomu näyttäytyy kuluttajille monien muiden ekologisuudesta viestivien merkintöjen rinnalla. Kuulemme myös, kuinka lainsäädännöllä vaikutetaan tuotteiden markkinoinnissa käytettäviin viherväitteisiin ja niiden todentamiseen.

Tervetuloa mukaan oppimaan yhdessä!

Sari Iivonen
johtaja
Luomuinstituutti