Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Juhlan aattona on ajankohtaista puhua luomutuotannosta ja sen asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä.
Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Onko ne eri asia kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen? Miksi luomun rinnalle tarvitaan uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Onko ne markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?
Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden ”vihreydestä” mitä vaan. Tämä haastaa myös ruoantuottajia todentamaan eri keinoin kestävyyttä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa? Entä, mitä kuluttajat tästä kaikesta lopulta ajattelevat?
Luomuinstituutti järjestää yhteistyössä BSAG:n kanssa keskustelutilaisuuden Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) 22.9.2025 klo 13-15, missä tutkimuksen näkökulmasta tarkastellaan monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma on kaikille avoin. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.
Ilmoittaudu mukaan!
OHJELMA
klo 13.00 -13.05
Tervetulosanat ja johdatus tilaisuuden ohjelmaan
Sari Iivonen, Luomuinstituutti
klo 13.05- 13.20
Alustuspuheenvuoro: Agroekologia ja luomu tutuiksi
Johan Ekroos, Helsingin yliopisto
klo 13.20-13.55
Parikeskustelu: Mitä uudistavalla viljelyllä tarkoitetaan ja mitä siinä uudistetaan?
Keskustelijoina akatemiatutkija Galina Kallio Helsingin yliopistosta ja johtava tutkija Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta
klo 13.55 -14.10
Alustuspuheenvuoro: Ruokatuotteisiin liittyvät ympäristöväittämät ja kehittyvä sääntely
Marita Kettunen, tutkija, Luke
klo 14.10 -14.50
Paneelikeskustelu: Kestävän viljelyn kehittämistä vai mielikuvilla markkinointia?
Keskustelijoina mukana:
- Pieta Jarva, Strategiajohtaja, BSAG
- Aura Lamminparras, Toiminnanjohtaja, Pro Luomu
- Kyösti Pennanen, Tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto
- Juha-Matti Katajajuuri, Ryhmäpäällikkö, Luke
Paneelikeskustelun juontaa Sari Iivonen
klo 14.50-15.00
Yhteenveto ja eväät kotimatkalle
Maanviljelijä Juuso Joona
