Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Juhlan aattona on ajankohtaista puhua luomutuotannosta ja sen asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä.
Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Ovatko ne eri asioita kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen? Miksi tarvitaan luomun rinnalle uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Ovatko ne pelkkää markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?
Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden ”vihreydestä” mitä vaan. EU haluaa panna stopin viherpesulle viherväitteitä koskevalla direktiivillä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa? Onko ruokapakkausten kestävyysmerkinnöillä ylipäätään vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen?
Luomuinstituutti järjestää yhteistyössä BSAG:n kanssa keskustelutilaisuuden Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 22.9.2025 klo 13-15, missä tutkimuksen näkökulmasta tarkastellaan monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.
Ohjelma tarkentuu myöhemmin, laita ajankohta jo nyt kalenteriisi.