Luomukakkusia-ja-omenia_1_16_VK17-scaled.jpg
Kuvaaja Vesa Koivu

Heikentääkö prosessointi mielikuvaa luomun terveellisyydestä ja mausta?

Luomu mielletään terveelliseksi ja maukkaaksi

Luomumerkki kertoo elintarvikkeen tuotantomenetelmästä. Tutkimusten mukaan luomumerkki luo kuluttajille positiivisen mielikuvan myös tuotteen muista ominaisuuksista, kuten terveellisyydestä ja mausta. Ilmiö on niin sanottu sädekehävaikutus, jossa yksi myönteinen ominaisuus lisää positiivista suhtautumista tuotteen muihinkin ominaisuuksiin.

Tutkimus luomuun liittyvistä mielikuvista

Portugalilaiset tutkijat selvittivät miten luomumerkki vaikuttaa kuluttajien mielikuviin käsittelemättömien ja prosessoitujen elintarvikkeiden terveellisyydestä, mausta ja energiapitoisuudesta. Vapaaehtoisille osallistujille (n=258) näytettiin kuvia, joiden perusteella heitä pyydettiin vertaamaan tuotteita vastaavaan tavalliseen tuotteeseen. Kuvia tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa oli 32 ja toisessa vaiheessa 60. Tutkimuksessa käsittelemättömät elintarvikkeet olivat vihanneksia, hedelmiä tai lihaa ja kalaa (esim. porkkana, omena, lohi). Vastaavasti prosessoidut elintarvikkeet olivat hilloja, makeisia, pilkottuja kasviksia ja eineksiä (esim. mansikkahillo, pitsa, hedelmäsalaatti, säilykelohi).

Prosessointi vaikuttaa mielikuvaan luomusta

Käsittelemättömiä tuotteita, kuten kasviksia ja hedelmiä verrattaessa luomutuotteet koettiin terveellisemmiksi, maukkaammiksi ja vähemmän energiaa sisältäviksi kuin vastaavat tavanomaisesti viljellyt tuotteet. Mielikuva korostui henkilöillä, jotka kertomansa mukaan tiesivät luomusta paljon, käyttivät sitä useammin ja olivat ympäristötietoisia.

Prosessoitujen tuotteiden kohdalla tulos ei ollut yhtä selkeä. Luomutuotteet koettiin maukkaammiksi, terveellisimmiksi tai yhtä terveellisiksi ja enemmän tai saman verran energiaa sisältäviksi. Prosessoidut kalatuotteet (säilykelohi ja -tonnikala), hedelmäsalaatti, viipaloidut omenat ja kasviskeitto miellettiin tavallisia tuotteita terveellisemmiksi ja maukkaammiksi. Energiaa niiden arvioitiin sisältävän saman verran. Makeisten ja valmisaterioiden ryhmässä luomutuotteiden ajateltiin olevan paremman makuisia, sisältävän pääsääntöisesti enemmän energiaa ja olevan yhtä terveellisiä kuin tavalliset tuotteet.

Johtopäätökset

Käsittelemättömät luomutuotteet koetaan terveellisemmiksi, maukkaammiksi ja vähemmän energiaa sisältäviksi kuin vastaavat tavalliset tuotteet. Prosessoitujen tuotteiden kohdalla luomun positiivinen mielikuva on heikompi ja siihen vaikuttavat myös tuotteen muut ominaisuudet.

 

Alkuperäinen artikkeli:

Lost in processing? Perceived healthfulness, taste and caloric content of whole and processed organic food. Prada M, Garrido MV, Rodrigues D. 2017. Appetite 114 (Supplement C):175-86.

 

Teksti: Anne Kivimäki