Kansainvälinen luomututkimusseminaari Scientific Seminar on Organic Food 2014 – open, critical and collaborative approaches käynnistyi Kyyhkylän kartanossa Mikkelissä intensiivisten esitysten ja keskustelun merkeissä. Seminaariin osallistuu 50 luomualan asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa sekä muualta maailmalta kolmen päivän ajan 5.–7.11.2014.
Ohjelmassa on kansainvälisesti tunnustettujen luomututkijoiden esityksiä. Seminaari on monitieteinen ja siellä esitellään luomututkimuksen tuloksia useista eri näkökulmista. Seminaarin teemoja ovat ruoan laatu ja alkuperä, terveellisyys, turvallisuus sekä ruokajärjestelmän kestävyys.
Ensimmäisen päivän ohjelmassa kuultiin muun muassa tohtori Denise Laironin (Ranska) esitys laajasta ranskalaisten aikuisten terveysindeksiä selvittäneestä tutkimuksesta, professori Raija Tahvosen (MTT) esitys kansainvälisen tutkijaryhmän tekemästä luomuruoan ja tavanomaisen ruoan ravitsemuksellisia eroja selvittäneestä laajasta meta-analyysistä sekä professori Ernesto Guzmanin (Kanada) puheenvuoro ruoantuotannon kannalta elintärkeästä kysymyksestä, mehiläiskadon torjumiseen kehitetyistä luonnonmenetelmistä. Kemiallisista analyysimenetelmistä, joilla voidaan todentaa ruoan autenttisuus ja erottaa todellinen luomuruoka ruokaväärennöksistä, puhui tohtori Felice Simeone (Alankomaat/Italia). Tutkijatohtori Minna Mikkola Helsingin yliopistosta nosti esiin ruokajärjestelmässä vaikuttavia poliittisia ja taloudellisia valta-asetelmia ja tohtori Michael Walkenhorst (Sveitsi) antibiooteille vaihtoehtoisesta sairauksien ennaltaehkäisyyn perustuvasta kotieläinten hoidosta luomutuotannossa.
Scientific Seminar on Organic Food -luomututkimusseminaarin järjestää Luomuinstituutti. Edellisen kerran seminaari järjestettiin Mikkelissä vuonna 2012. Perjantaina 7.11. ohjelmassa lisää esityksiä ja seminaarin teemoihin liittyviä tutkijatyöpajoja.
Seminaarin ohjelma ja verkkosivut: https://luomuinstituutti.fi/en/organic-food-2014/