Kurkkaus.jpg
Kuva: Olli Leino

Laidunnus-webinaarin tallenne katsottavissa

Luomuinstituutin webinaarisarja päättyi huhtikuun lopussa webinaariin, missä tarkasteltiin laidunnuksen vaikutusta lypsylehmien hyvinvointiin ja tulevaisuuden kestäviä karkearehuvalintoja. Äänessä olivat Luonnonvarakeskuksen Lilli Frondelius, joka toimii Maaningalla tuotantoeläinten käyttäytymisen ja hyvinvoinnin tutkijana, ja kotieläinfysiologian vanhempi yliopistonlehtori Tuomo Kokkonen Helsingin yliopiston maataloustieteiden osastolla.

Lilli Frondelius työskentelee pääasiassa nautojen hyvinvoinnin, sekä käyttäytymistä ja hyvinvointia mittaavan teknologian parissa. Hän tekee myös väitöskirjaa automaattisesta käyttäytymisen mittaamisesta lypsylehmien ontumiseen liittyen. Webinaarissa esitellyssä GRAZE-WEL projektissa tutkitaan laiduntamisen vaikutusta lehmien hyvinvointiin ja laitumen kasvihuonekaasutaseeseen sekä laiduntamisen vaikutusta robottilypsyyn.

Tulevaisuuden kestävät karkearehuvalinnat

Tuomo Kokkonen keskittyy tutkimuksessaan erityisesti lypsylehmien ravitsemukseen, mutta hän on tutkinut myös hevosten ja porojen ravitsemusta. Keskeisiä tutkimusalueita tällä hetkellä ovat lypsylehmien ummessaolokauden ja tuotoskauden alun ravitsemusfysiologinen tutkimus sekä ruokinnalliset mahdollisuudet vähentää lypsylehmien metaanipäästöjä. Webinaarissa hän esitteli tutkimustuloksia maissisäilörehusta lypsylehmien uutena karkearehuvaihtoehtona. 

Katso kevään viimeisen, 27.4. pidetyn laidunnus-aiheisen webinaarin tallenne.