Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

opiskelija

LuomuOPE -lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin -hanke on edennyt reippain askelin ja luvassa on paljon välineitä opetuksen tueksi.  

Syksyn 2025 aikana on vielä neljät LuomuOPE -treffit ja keväällä 2026 aloitetaan teemakohtaiset koulutukset. LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin- hanke toivoo, että kaikista ruokaketjun oppilaitoksista ja koulutuksista saataisiin osallistujia paikalle.

Luomuoppimateriaalit hyötykäyttöön

LuomuOPE-treffit 31.10.2025 klo 9.00–11.30

Hankkeessa on tehty kattava luomuoppimateriaalien kartoitus ja aloitettu teemakohtaisten koulutustuotteiden rakentaminen. Lisäksi on kirjoitettu ensimmäinen luonnos opettajan oppaasta. Tilaisuudessa esitellään kartoituksen tulokset, paneudutaan luomutoimijoihin, tietotuotantoon, oppimiseen soveltuviin materiaaleihin alakohtaisesti. Lisäksi esitellään ensimmäisiä versioita koulutustuotteista, jotka ovat tulevaisuudessa imuroitavissa ja räätälöitävissä oppilaitoksen omaan oppimisympäristöön.  

Ohjelma löytyy nettisivulta. Ilmoittaudu 28.10. mennessä.  

Trendit luomuelintarvikkeiden jatkojalostuksessa

LuomuOPE-treffit 14.11.2025 klo 9.00–11.30

Lukuisten selvitysten mukaan luomun kasvu edellyttää monia eri toimia ja lisää luomuosaamista. Yksi tärkeä osa-alue on luomuelintarvikkeiden jatkojalostuksen kehittäminen. Niin ammattikeittiöille kuin kuluttajille tulisi olla enemmän tuotteita. Näillä treffeillä paneudutaan trendeihin niin kuin ulkomailla. Näistä on kertomassa pitkän linjan luomuasiantuntia, yrittäjä Jaana Elo-Liikkanen. Kannattaa tulla kuulolle ja yhdessä pohtimaan luomun potentiaalia koko ruokaketjussa.   

Ohjelma löytyy nettisivulta. Ilmoittaudu 11.11. mennessä. 

Luomuviestintä – tärkeä osa oppimista ja yritystoiminnan kehittämistä 

LuomuOPE-treffit 28.11.2025 klo 9.00–11.30 

Kestävä kehitys ja vastuullisuus kuuluvat tänä päivänä luonnollisena osana koulutukseen. Luomusta viestiminen onkin keskeinen osa kestävän kehityksen edistämistä ja vastuullista liiketoimintaa. Hyvin toteutettu luomuviestintä tuo esiin luomun arvot, kuten ympäristöystävällisyyden ja tuotannon läpinäkyvyyden. Päivän aikana jaetaan kokemuksia ja saadaan konkreettisia työkaluja luomuviestinnän kehittämiseen opetuksessa ja käytännön työssä. Oman tarinansa on kertomassa keittiötoimenjohtaja, Luomu -SM voittaja 2024, Mika Sirkiä Tampere-talosta. 

Ohjelma löytyy nettisivulta. Ilmoittaudu 25.11. mennessä. 

Luomun oppimis- ja tutkimusympäristöt 

LuomuOPE-treffit 12.12.2025 klo 9.00–11.30 

Oppiminen aidoissa työelämälähtöisissä ympäristöissä on tärkeässä roolissa asiantuntijaksi kehittymistä. Tilaisuudessa paneudutaan tutkimusta ja oppimista tukeviin ympäristöihin ja pohditaan muun muassa miten koulu, työelämä ja koko ruokajärjestelmä voivat toimia oppimisympäristöinä. Tämän ohella kuullaan esimerkkejä eri oppilaitoksista. 

Ohjelma löytyy nettisivulta. Ilmoittaudu 9.12. mennessä.