024-scaled.jpg

Lisävoimaa Luomuinstituutin kansainväliseen yhteistyöhön ja tiedeviestintään

Luomuinstituutin koordinaatioryhmään on palkattu alkuvuodesta kaksi vahvaa alan tutkijaa. Erikoistutkija Sari Himanen keskittyy erityisesti Luomuinstituutin kansainvälisen tutkimusyhteistyön vahvistamiseen. Projektisuunnittelija Riikka Pajulahti tukee koordinaatiota erityisesti tiedeviestinnässä, sidosryhmäyhteistyössä ja hanketoiminnan edistämisessä.

Sari Himanen auttaa Luomuinstituutin verkostoon kuuluvia tutkijoita kansainvälisten tutkimushankkeiden valmistelun eri vaiheissa sekä uusien yhteistyömahdollisuuksien kartoittamisessa ja edistämisessä. Sarin tutkimusteemoihin kuuluvat viljelyn monimuotoistamismenetelmät, kemikaaliton kasvinsuojelu ja käytännön keinot kasvintuholaisten luontaisten vihollisten ja pölyttäjien tukemiseen. Puolet työajastaan hän työskentelee erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksen Kasvinterveys-ryhmässä.

– Näen tärkeänä etenkin luomutilatutkimuksen kehittämisen kansainvälisessä yhteistyössä. Luomuviljely pohjautuu paikallisiin ratkaisuihin, joten tutkijoiden ja viljelijöiden yhteistyötä sekä teoriatiedon ja käytännön tietotaidon yhdistämistä tarvitaan, kun kehitetään luomumenetelmiä, joissa parhaimmillaan yhdistyy ilmastokestävyys, monimuotoisuus ja omavaraisuus.

– Vapaa-ajallani nautin Etelä-Savon luonnosta ja hyötyliikunnasta puuhastellessani pihalla, metsässä tai järvimaisemissa. Aika pysähtyy ja kaikki muu unohtuu hyönteisiä valokuvatessa!

Väitöskirjaansa viimeistelevä Luomuinstituutin projektisuunnittelija Riikka Pajulahti on erityisen kiinnostunut tieteen popularisoinnista:

– Erityisosaamistani ovat ruokakäyttäytymistä ohjaavat yksilölliset ja ympäristön erilaiset tekijät, joita tutkin väitöskirjassani päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Aiemmissa työtehtävissäni olen lisäksi perehtynyt ihmisten ja ympäristön hyvinvointia tukevan ruokavalion edistämiseen ruokakasvatuksen ja viestinnän keinoin. Olenkin erityisen kiinnostunut tieteen yleistajuistamisesta erilaisille kohderyhmille. Vapaani vietän mieluiten liikkuen ja lukien.

Sari Iivosen johtamassa koordinaatiotiimissä jatkavat Sari Himasen ja Riikka Pajulahden lisäksi tutkijoina Anne Honkanen, joka koordinoi luomuun liittyvää opetusta ja tutkimusta sekä Kari Koppelmäki, joka puolestaan vastaa kansainvälisten suhteiden luomisesta.

Luomuinstituutin koordinaatioyksikkö toimii Luonnonvarakeskuksen tutkimusyhteistyöpaikassa Mikkelin yliopistokeskuksen yhteydessä ja Viikin kampuksella Helsingissä. Instituutin tutkimus- ja kehittämistoiminta tehdään tutkijaverkostossa, jonka muodostavat Helsingin yliopiston sekä Luonnonvarakeskuksen tutkijat ja asiantuntijat.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Sari Himanen, p. 0295 326 132, sari.himanen@luke.fi

Projektisuunnittelija Riikka Pajulahti, riikka.pajulahti@helsinki.fi