Paakirjoitus_elina-ovaskainen_MMM.png

Luomu kansallisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiassa  

Onnittelut Etelä-Savo ja suomalainen luomu! Edellisessä uutiskirjeessä Sari Iivonen sai vielä arvailla, miten suomaiset finalistit pärjäävät EU:n luomukilpailussa, mutta nyt voimme olla ylpeitä menestyksestä. Kansainvälinen huomio muistuttaa meitä siitä (kun ei aina itse muisteta), kuinka arvokasta työtä Suomessa tehdään luomun parissa.  

Maa- ja metsätalousministeriössä koordinoidaan hallitusohjelman mukaista Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiaa. Tarkoituksella käytän sanaa ”koordinoidaan” enkä ”valmistellaan”. Haluamme tehdä valmistelua yhdessä ruokajärjestelmän toimijoiden kanssa, jotta voimme saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset. Strategiatyön osallistavat alueelliset työpajat pidetään maalis-huhtikuussa. Näihin työpajoihin kutsutaan myös luomun parissa toimivat verkostot ja toimijat.   

Luomu2.0 –ohjelma antaa suomalaiselle luomualalle strategisen suunnan ja tavoitteet vuoteen 2030. Pidän erittäin tärkeänä, että luomuala on ollut aktiivinen ja saanut yhteistyössä aikaan koko arvoketjua koskevan strategian. Tähän tavoitteeseen tähtää myös kansallinen ruuantuotannon strategiatyö. Muodostamme yhteisen vision ja strategiset painopisteet, joita kohden voimme yhdessä muodostaa toimenpidepolkuja. Meidän täytyy kysyä itseltämme muun muassa, millainen ruuantuottajamaa haluamme olla ja kenelle haluamme ruokaa tuottaa vuonna 2040? Myös kysymys alueellisista eroista ruuantuotannossa pitää nostaa mukaan keskusteluun.   

Odotan innolla (ja vähän perhosia vatsassa) tulevaa strategiatyötä ja siihen liittyviä työpajoja ja keskusteluja. Prosessi kohti valmista strategiaa ei tule olemaan helppo, mutta on varmasti kaikille osallistujille opettavainen. Tarvitsemme toistemme kuuntelua ja rakentavaa keskustelua luodaksemme yhteisen näkymän Suomen ruuantuotannon ja koko ruokajärjestelmän tulevaisuuteen! Ja loppuun lukusuositus: Keskustelua ruokajärjestelmästä –blogisarjassa pääsee sukeltamaan eri toimijoiden näkemyksiin, mitä voisimme ruokajärjestelmässä uudistaa. Sieltä voi poimia esimerkiksi Aura Lamminpartaan mainion kirjoituksen “Käsissämme on kruununjalokiviä – annammeko niiden loistaa?”   

Elina Ovaskainen 

 
Erityisasiantuntija 
Maa- ja metsätalousministeriö 
Ruokaosasto 
 

Teksti julkaistu Luomuinstituutin uutiskirjeessä 13.11.2024