Suomalainen-ruoka.jpg
Kuvitus Sanna Piirainen

Luomu-uutiskirje 5/2023 ilmestynyt, kaksi luomumyyttiä avattu tutkimustiedon valossa

Kulunut vuosi on ollut Luomuinstituutille erityinen. Kymmenen vuotta toiminut Luomuinstituutti järjesti juhlavuoden kunniaksi useita tilaisuuksia, joissa nostettiin esille suomalaista luomututkimusta, keskusteltiin luomualan ajankohtaisista asioista, muisteltiin hieman mennyttä ja katsottiin tulevaan. Vuonna 2024 Luomuinstituutti laatii uuden tutkimusstrategian vastaamaan ajan haasteisiin.

”Luomututkimuksen tarve on vahva”, korostaa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen juuri ilmestyneessä Luomu-uutiskirjeestä 5/2023.

Kaksi uutta luomumyyttiä avattu: suomalainen ruoka on lähes luomua ja luomussa eläimiä ei lääkitä

Luomuinstituutin Luomumyytit-juttusarja on saanut jatkoa kahdella uudella kirjoituksella, joissa avataan luomueläinten lääkintään liittyviä ongelmallisia käsityksiä sekä niitä virheellisiä mielikuvia, joissa suomalainen ruoka rinnastetaan lähes yksi yhteen luomun kanssa.  

Yksi yleisin luomuun liittyvistä väittämäistä on, että Suomessa tavanomaisesti tuotetut maataloustuotteet ovat lähes kuin luomua, joten luomutuotteiden ostoon ei ole syytä. Väitteellä halutaan useimmiten korostaa suomalaisen ruoantuotannon puhtautta, jolla yleensä viitataan erityisesti suomalaisen ruoan vähäisiin kasvinsuojeluainejäämiin. Luomutuotanto ja -tuotteet ovat kuitenkin paljon muutakin kuin kasvinsuojeluaineiden niukkaa käyttöä ja pieniä jäämiä.