Luomuinstituutti_177x145.gif
Luomuinstituutti_logo

Luomulle ja Luomuinstituutille on kysyntää

Luomuinstituutin avajaiset  13.5. toivat Mikkeliin lähes 100 luomualan vaikuttajaa ja Luomuinstituutin yhteistyökumppania. Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen totesi avajaispuheessaan, että maabrändivaltuuskunnan antama tehtävä on nyt suoritettu ja työ voi alkaa.

– Instituutin toiminnan peruskivi on monitieteinen tutkimus, jonka avulla pyritään löytämään ratkaisuja kehittyvän elinkeinon tarpeisiin, painotti Siiskonen. – Työmme on vasta alussa ja haasteemme ovat suuret, mutta kiinnostavat. Luomu on mahdollisuus Suomelle, suomalaiselle elintarvikeketjulle ja maaseutuyrittäjille.

Tilaisuuteen saatiin valtioneuvoston tervehdys, jonka oli lähettänyt pääministeri Jyrki Katainen. Luomuruokaketjun toiminnan parantaminen on osa hallitusohjelmaa ja se vaatii monenlaista osaamista. – Onkin erinomainen asia, että instituutti on katsonut luomun kehittämistä laajasti, luomuviljelyn tuotantomenetelmistä elintarviketeknologiaan ja luomualan kehitystrendeihin, pääministeri totesi tervehdyksessään.

Osmo Rauhala ja Tarja Cronberg Luomuinstituutin avajaisissa
Luomuinstituutin avajaisissa puhuivat mm. luomuviljeljä, taiteilija Osmo Rauhala ja europarlamentaarikko Tarja Cronberg.

Luomuinstituutti perustettiin hyvään aikaan, kun Euroopan unionin koko luomupolitiikka on uudelleenarvioinnin kohteena, kertoi puheenvuorossaan europarlamentaarikko Tarja Cronberg. – EU on kriisissä, talous kutistuu ja työttömyys lisääntyy. Harvan toimialan käyrät osoittavat tänä päivänä kasvua, mutta luomu on tässä positiivinen poikkeus. Luomulle on nyt tilausta, tarvitaan vain päätöksiä, sanoi Cronberg.

Luomuinstituutin perustajat ja sen vanhemmiksikin tituleeratut Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT toivat juhlaan tervehdyksensä. Tutkimuksen rooli luomun vahvistumisessa on tärkeä sekä Helsingin yliopistolle että MTT:lle, korostivat Helsingin yliopiston vararehtori Ulla-Maija Forsberg ja MTT:n ylijohtaja Erkki Kemppainen. – Flooran päivä on erinomainen päivä Luomuinstituutin avajaisille, sillä päivä symboloi uutta kevättä ja uuden kasvun alkua, muistutti Forsberg.

Maabrändivaltuuskunnan jäsen, taiteilija ja luomuviljelijä Osmo Rauhala toi puheessaan esiin syitä siirtyä Suomessa laajamittaisesti luomuviljelyyn. Luomu on muun muassa hyvä vientituote ja turvallinen tapa hoitaa ruokahuolto, huomautti Luomuinstituutin kummisetä Rauhala. – Nyt on mahdollisuus tehdä Suomi tunnetuksi luomumaana, maailman puhtaimman ruuan kotina.

Avajaisten päätteeksi Luomuinstituutin ohjausryhmän puheenjohtaja, MTT:n tutkimusjohtaja Anu Harkki muistutti, että luomun käsite on muuttunut ajan kuluessa. – Nyt etsimme uutta tietoa, mitä luomu on tässä ja tänään.

Luomuinstituutin avajaisia vietettiin kutsuvierastilaisuutena 13.5.2013 Mikkelissä. Vieraille tarjoiltiin avajaisjuhlan jälkeen Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden valmistama herkullinen luomubuffet. Avajaisten yhteydessä julkistettiin Luomuinstituutin www-sivut.

Juhlavieraita
Luomuinstituutin avajaiset toivat Mikkeliin lähes 100 luomualan vaikuttajaa ja Luomuinstituutin yhteistyökumppania.

Luomuinstituutti tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko elintarvikeketjussa monitieteisen tutkimuksen, koulutuksen, kehityshankkeiden ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen keinoin. Luomuinstituutin perustivat Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Luomuinstituutti aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa ja sen koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä.

Lisätietoa Luomuinstituutin toiminnasta: www.luomuinstituutti.fi