tilli-vastavalo-ia-ahonen-scaled.jpg
Kuva: Ia Ahonen

Luomuruoan terveellisyys puhuttaa luomukonferenssissa Mikkelissä

Luomuruoan terveellisyys kiinnostaa yhä kasvavaa kuluttajajoukkoa ja siitä keskustellaan myös Mikkelissä järjestettävässä kansainvälisessä luomukonferenssissa 19. – 21.6.2017.

Luomukonferenssissa puhuu luomun huippuasiantuntijoita. Professori Carola Strassner on tutkinut luomuruokavalion yhteyttä ihmisten terveyteen.

–          Carola Strassnerin mukaan eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio, mikä edistää heidän terveyttään ja vähentää muun muassa ylipainon ja liikalihavuuden riskiä, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen kertoo.

Strassner korostaa, että luomutuotteiden terveellisyyden tarkastelussa olisi kiinnitettävä huomio yksittäisten elintarvikkeiden tarkastelusta koko ruokavalion tarkasteluun. Hän myös kehottaa miettimään koululaisten ruokailua: ‘Luomuruuan tarjoaminen koululaisille voi edistää terveellisen ruokavalion omaksumista’, toteaa Strassner.

Tutkimusprofessori Raija Tahvosen mukaan luomuruuan terveysvaikutuksia pitäisi tutkia monipuolisesti suorat ja epäsuorat vaikutukset huomioiden.

–          Luomuruuan terveysvaikutuksia ei ole toistaiseksi tutkittu tieteellisesti pitkissä kliinisissä kokeissa. Tähänastiset väitteet perustuvat lähinnä erilaisiin pitoisuuseroihin. Kasviperäisissä luomuelintarvikkeissa näyttää keskimäärin olevan hieman enemmän välttämättömiä ravintoaineita kuin vastaavissa tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa, toteaa Raija Tahvonen.

–          Kemiallisten torjunta-aineiden ja lisäaineiden käytön vaikutuksia pitäisi tutkia usean sukupolven kokeissa, koska vaikutukset alkion- ja sikiönkehitykseen eivät näy vain aikuisilla tehdyissä vertailuissa.  Torjunta-aineiden ja lisäaineiden käytöllä saattaa myös olla negatiivisia vaikutuksia ravintomme mikrobistoon, joka heijastuu terveyteemme. Mikrobien monimuotoisuuden merkityksen ymmärtäminen voi avata meille aivan uudenlaisen ymmärryksen luomuruokavalion vaikutustavoista hyvinvointiimme, Raija Tahvonen avaa.

Neljän vuoden välein pidettävä konferenssi järjestetään 19. – 21.6.2017 Mikkelin yliopistokeskuksen kampuksella. Konferenssin aikana vieraat pääsevät tutustumaan myös paikallisiin luomutiloihin.

 

Lisätietoja: