apilanurmi_JR.gif

Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä

Ympäristötiedon foorumi, Luomuinstituutti ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus järjestivät yhteistyössä seminaarin Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä 30.10.2017.

Seminaarissa haettiin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä tutkimusnäyttöä on luomun pienemmistä haittavaikutuksista ympäristöön verrattuna tavanomaiseen maatalouteen? Onko luomu oikeasti parempaa, puhtaampaa ja ekologisempaa?

Mitä vastauksia luomu voi tarjota globaaleihin haasteisiin ruoan riittävyydestä maapallon kasvavalle väestölle? Entä voiko biotekniikan tutkimus tarjota uusia ratkaisuja luomutuotannolle?

Usein luomu ja tavanomainen maatalous esitetään toisilleen vastakkaisina, mutta voisiko luomun hyviä käytäntöjä ottaa käyttöön myös tavanomaisessa maataloudessa yhä enemmän ja näin lisätä kestävyyttä?

Tilaisuuden esitystallenteet ovat katsottavissa osoitteessa: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWnrNWe-U6avY_ny7pPYXxIPL3C9zV3ap

Seminaarin jatkoksi järjestettiin englanninkielinen iltapäiväsessio Carbon Underground – How soil can help us tackle climate change. Yhdysvaltalaiset puhujat,  the Carbon Underground -aloitteen perustaja Larry Kopald ja New Mexico State Universityn tutkija David Johnson, paneutuivat viljelymaan sitoman hiilen mahdollisuuksiin hillitä ilmastonmuutosta. Luomuviljely on edelläkävijä maaperän hiilensidontakyvyn ylläpitäjänä.

Teksti: Sari Autio