Luomuinstituutilla alkoi tämän vuoden alusta uusi neljän vuoden toimintakausi. Samalla Luomuinstituutin ohjausryhmä uudistui. Puheenjohtajan tehtävät otti haltuunsa HY:n kotieläinten jalostustieteen professori ja maataloustieteiden osaston johtaja Pekka Uimari.

– Haluan tuoda Helsingin yliopiston näkemyksiä ja suuntaviivoja luomututkimuksen ja opetuksen alueelta ohjausryhmään. Luomuun liittyvää opetusta on sisällytetty eri aineopintoihin ja Luomu 2.0 verkko-kurssi on suunnattu kaikille opiskelijoille ja avoin lukiolaisia myöten.
– Omassa tutkimuksessani, joka liittyy kotieläinten jalostamiseen liittyviin kysymyksiin, luomutuotanto ei ole kovin keskeinen tutkimusteema. Luomutuotantoa on pohjoismaisella tasolla tarkasteltu ainakin Ruotsissa ja Tanskassa, joissa luomutuotanto on suhteellisesti suurempaa kuin Suomessa. Siellä luomutuottajien jalostusvalinnat poikkeavat jonkin verran tavanomaisista maidontuottajista. Esimerkiksi Tanskassa tuotosominaisuudet ovat luomutuottajille tärkeämpiä kuin tavanomaisille maidontuottajille, kun taas Ruotsissa korostuvat terveysominaisuudet.
Varapuheenjohtajana toimivan Luken yksikönjohtaja Sirpa Thesslerin varajäsen, ryhmäpäällikkö Marja Jalli iloitsee tulevasta yhteistyöstä luomututkimuksen merkeissä:
– Olen kiitollinen saadessani mahdollisuudesta olla mukana Luomuinstituutin toiminnassa. Odotan avointa vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä. Toivon, että voin osaltani olla edistämässä erityisesti luomukasvintuotantoa tutkimuksen keinoin.
Koordinaatioyksikön työntekijät HY:stä ja Lukesta
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Sari Iivonen Luonnonvarakeskuksesta jatkaa Luomuinstituutin johtajana. Tutkimuskoordinaattorina vuoden alussa aloitti maatalous- ja metsätieteen tohtori Marjo Hokka HY:n Ruralia-instituutista. Viestintää hoitaa Luken erityisasiantuntija Sirpa Mäkinen.
Luomututkimukselle antaa suuntaviivat viime vuonna laajalla yhteistyöllä valmisteltu ”Tiedolla kasvuun – suomalaisen luomualan tutkimustarpeita vuosille 2025-2030” katsaus”.