Ohdake-luomuviljapellossa-SI_2.jpeg
Ohdake luomuviljapellossa. Kuva Sari Iivonen.

Ohdakkeen kasvutavan tuntemusta tarvitaan sen torjunnassa

Kestorikkakasvien torjunta on haasteellista sekä luomuviljelyssä että tavanomaisessa viljelyssä. Juolavehnä, pelto-ohdake ja peltovalvatti ovat viljapeltojen yleisimmät kestorikkalajit. Niiden runsastuminen perustuu pääosin juurista ja juurakoista taimettuviin yksilöihin ja niistä muodostuviin laikkuihin pellossa. Kaukolevintä tapahtuu siementen avulla.

Onnistunut mekaaninen torjunta edellyttää lajien kasvurytmin tuntemista ja toimien ajoitusta kasvin heikoimpaan hetkeen. Kyntö kurittaa kestorikkakasveja, mutta kestävän viljelyn periaatteet tavoittelevat kevyempiä menetelmiä maan muokkaukseen ja kasvukunnon ylläpitoon.

Hankeyhteistyönä valmistunut animaatiovideo kuvaa pelto-ohdakkeen kasvua ja hallintakeinoja (suomenkielinen tekstitys videopalkin oikeasta laidasta ”cc”-painikkeesta).

Nayttokuva-2022-06-28-151907-1024x530.jpg

Video on tuotettu Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeessa ”Kestorikkakasvit kuriin IPM-keinoin” (AC/DC-weeds, 2019-2022, ERA-NET, SusCrop-ohjelma). Suomenkielinen tekstitys: Erikoistutkija Jukka Salonen, Luomu 2.0 – Tutkittua tietoa ja käytännön malleja regeneratiivisen luomuviljelyn kehittämisen tueksi -hanke.

Teksti Jukka Salonen