Carlo_Leifert_177x145.jpg

Professori Leifert näkee luomussa ratkaisun kestävään ruoantuotantoon maapallon kasvavalle väestölle

Luomumaatalouden huippututkija, professori Carlo Leifert Newcastlen yliopistosta, Englannista käynnisti tiistaina 4.2.2014 LuomuKasvu -hankkeen Mikkelissä. Luomuinstituutissa pitämällään luennolla professori Leifert esitti runsaasti tutkimustuloksia, joiden valossa luonnonmukainen tuotanto olisi ratkaisu kestävään ruoantuotantoon maapallon kasvavalle väestölle. – Luonnonmukaisesti tuotettu lähiruoka sekä lihan, munien ja maitotaloustuotteiden kulutuksen vähentäminen ovat keinoja ylläpitää kestävää ruoantuotantoa myös tulevaisuudessa, professori Leifert sanoi.

Professori Carlo Leifert työskentelee vuosina 2014–18 Luomuinstituutissa toteutettavan Luomutuotannon kestävä tehostaminen ja luomuarvoketjujen kehittäminen -hankkeen tieteellisenä johtajana. LuomuKasvu-hankkeessa on mukana runsaasti yrityksiä ja muita organisaatioita ja siltä odotetaan yritysten liiketoimintaa tukevaa tietoa, osaamista ja verkostoja. Hankkeen tavoitteena on ratkoa luomualkutuotannon pullonkauloja, parantaa toimitusvarmuutta, lisätä volyymejä, vähentää hävikkejä ja edistää verkostoyhteistyötä eri luomutuoteryhmien arvoketjuissa. Hankkeen tuloksena parannetaan luomutuotteiden saatavuutta ja laatua sekä kehitetään tuotteistamista kuluttajien tarpeita vastaavaksi. Hanke testaa ja kehittää menetelmiä ja tuotantopanoksia hyvin toteutetussa tutkimusympäristöissä. Yritysten kanssa kehitetään luomuviljelyyn soveltuvia kierrätyslannoitteita. Hanke on merkittävä panostus luomututkimuksen kehittämiseksi Suomessa.

Budjetiltaan 2,25 miljoonan euron LuomuKasvu hankkeen rahoituksesta 70 % tulee Tekesin FiDiPro, Finnish Distinguished Professorship, -rahoitusohjelmasta. Loput rahoituksesta on toteuttavien organisaatioiden ja osallistuvine yritysten rahoitusta. Hankeverkostoon kuuluu toteuttavien organisaatioiden Helsingin yliopiston, MTT:n ja Luomuinstituutin lisäksi 13 yritysyhteistyökumppania ja 4 yhteisökumppania, muiden muassa MTK ja Luomuliitto.

Professori Carlo Leifert toimii Newcastlen yliopistossa luonnonmukaisen maatalouden tutkimuskehityksen professorina sekä Stockbridge Technology Centre Ltd:n (STC) johtajana. Monitieteisen tutkimuksen lisäksi professori Leifert on tunnettu laajoista kansainvälisistä verkostoistaan. Hän johtaa useita EU:n puiteohjelmahankkeita.

Taustamateriaalit: Professori Leifertin 4.2.2014 pitämä luentoesitys (pdf) ja luentovideo löytyvät Luomuinstituutin Tutkittua tietoa luomusta -luentomateriaaleista.

Lisätiedot:

Juha Helenius, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, juha.helenius (a) helsinki.fi, p. 040 849 3025

Pirjo Siiskonen, Luomuinstituutti, pirjo.siiskonen (a) helsinki.fi, p. 0440 752 755

www.luomuinstituutti.fi