Ruralia_hallitusohjelma_paulamyohanen-scaled.jpg
Kuva Ruralia/ Paula Myöhänen.

Puolueita evästettiin tulevalle hallituskaudelle

Luomuinstituutin ohjausryhmä muotoili ennen kesää viestit tulevaa hallituskautta ajatellen. Kesän ja syksyn aikana ne esiteltiin eduskuntaryhmille yhdessä maatilayritysten osaamisverkosto AgriHubin kanssa.

Luomututkimus auttaa kehittämään ruoantuotannon omavaraisuutta

– Luomututkimus tukee laajasti ruoantuotantomme omavaraisuuden kehittämistä, ympäristöhaittojen pienentämistä, ilmastonmuutokseen sopeutumista sekä elintarvikevientiämme. Tutkimustietoa tarvitaan luomuviljelyosaamisen kehittämisestä satotasojen ja tuottavuuden parantamiseksi, luomuelintarvikejalostuksen edistämisestä, suomalaisen luomuruoantuotannon kilpailukyvyn lisäämisestä sekä objektiivisen tiedon tuottamisesta kuluttajille ja päättäjille luomun lisäarvotekijöistä, johtaja Sari Iivonen kiteyttää Luomuinstituutin viestit.

Luomutuotannossa paikallisia resursseja hyödynnetään tehokkaasti ja luomutiloja voidaankin pitää kiertotalouden edelläkävijöinä. Palkokasvien biologinen typensidonta ja ravinteiden kierrätys tulisi saada laajemmin koko suomalaisen ruoantuotannon perustaksi. Luomu tarjoaa myös keinoja kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämiseen maataloutemme vihreässä siirtymässä. 

Monipuolinen viljelykierto ja maan kasvukunnon hoito lisäävät maaperän hiilensidontaa ja ruoantuotantomme sopeutumiskykyä ilmastonmuutokseen. Luomutuotanto myös mahdollistaa kasvin- ja kotieläintuotannon vahvemman integroinnin, joka tukee ravinteiden tehokasta kierrätystä.