Pohjois-Karjalan monikukka-luomuhunajalla, joka oli pääosin luomuhorsmahunajaa, todettiin eniten antimikrobista aktiivisuutta ruokamyrkytystä sekä ihmisillä että eläimillä aiheuttavaa Clostridium perfringens -bakteeria vastaan. Tämä on huomionarvoinen tutkimustulos, sillä C. perfringens on kehittänyt vastustuskykyä antibiooteille. Hunajalla voisi olla käyttömahdollisuuksia myös säilönnässä, sillä se voi viivästyttää tai estää ruokaa pilaavien bakteereiden kasvua.
Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksessa, jossa tutkittiin C. perfringens -bakteerin taudinaiheuttamiskykyä eli virulenssia.
Tutkimuksessa oli mukana viisi suomalaista sekä yksi argentiinalainen/unkarilainen luomu-monikukkahunaja. Tutkituista hunajista antimikrobista aktiivisuutta havaittiin neljällä hunajalla, jotka kaikki olivat suomalaisia. Toiseksi parhaiten tutkimuksessa pärjäsi pohjoiskarjalalainen luomuhunaja, joka oli pääosin luomuapilahunajaa.
– Tietämyksemme mukaan tämä on myös ensimmäinen raportti liittyen luomuhunajien antimikrobiseen aktiivisuuteen ja hunajan antimikrobiseen aktiivisuuteen C. perfringens -bakteeria vastaan, tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista sanoo.
Tutkimus toteutettiin Djamila Oinaalan opinnäytetyönä Mikkelin yliopistokeskuksen myöntämällä tuella. Tutkimus on julkaistu myös kansainvälisessä peer review -käytännön (vertaisarvionti) omaavassa lehdessä. Oinaala D, Lyhs U, Lehesvaara M and Tikkanen-Kaukanen C. Antimicrobial activity of diffferent organic honeys against Clostridium perfringens. Organic Agriculture (2015) DOI 10.1007/s13165-015-0103-9
Tutkimusraportti on julkaistu Ruralia-instituuttin Reports-sarjassa. Djamila Oinaala, Ulrike Lyhs and Carina Tikkanen-Kaukanen: Antibacterial activity of different organic honeys against food pathogenic bacterium Clostridium perfringens Reports 133. 25 s. 2014.
Lisätietoja:
tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, p. 050 3180283, carina.tikkanen-kaukanen@helsinki.fi