Strassner-www.jpg
NJF Seminar 495 Organics for tomorrow's food systems 19-21.6.2017

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita?

 Luonnonmukaisen ruuan kulutus näyttää liittyvän sekä ruuan terveellisyyteen ja kestävyyteen. Professori Carola Strassner valotti viimeaikaisia tutkimustuloksia kansainvälisen luomukonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.

Professori Strassner on erikoistunut ruokajärjestelmien kestävyyden tutkimukseen. Hänen viimeaikaisimmat tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa julkisia ruokapalveluja.

  • Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia, kokojyväviljoja ja vähemmän lihaa, toteaa Strassner.

Ranskassa ja Saksassa luomukulutusta selvitetään kansallisen ravitsemustutkimuksen yhteydessä. Esimerkiksi Saksassa terveellisen ruokavalion, ravitsemustietämyksen ja terveellisen elämäntavan välillä on selkeä positiivinen yhteys.

Ruokavalintojen ja ruokailutottumusten välinen yhteys on tärkeä tutkimuskohde. Ne tulee kuitenkin nähdä osana kokonaisuutta: ruokailutottumukset vaikuttavat terveyteen pitkällä aikajänteellä, ja toisaalta ruokavalio on vain yksi terveyttä määrittävistä tekijöistä.

Terveysvaikutusten tarkastelu olisi ulotettava koko ruokajärjestelmään, aina ruokavalion tasolta sosiaalisten käytäntöjen tasolle. Tärkeä tutkimuskohde löytyy kouluruokailun järjestämisestä.

  • Tutkimusten mukaan terveellisiä ruokailutottumuksia noudattava koulu suosii ruokavalinnoissaan luomuruokaa. Kouluissa tarjottava luomuruoka edistää siten terveellisen ruokavalion omaksumista, painottaa Strassner.

Professori Carola Strassner on yksi neljästä kansainvälisen luomukonferenssin pääpuhujasta. NJF-luomututkimuskonferenssi paneutui luomualan ajankohtaisiin tutkimusaiheisiin 19.–21.6.2017. Neljän vuoden välein järjestettävä konferenssi kokosi Mikkelin yliopistokeskuksen kampukselle satakunta osallistujaa 13 eri maasta.