Itua_vastetta_VisaHongisto2-2.jpeg
Visa Hongisto Valkealasta osallistuu ensimmäistä kertaa tutkimushankkeeseen. Kuva Laura Hongisto.

Valkealassa kokeillaan kerääjäkasveja, typpilannoituksen jakamista ja laontorjuntaa  

Itua ja vastetta- hankkeessa on mukana eri puolilta Suomea 20 tilaa, joista osa on tavanomaisia ja osa luomutuotannossa. Fazer Myllyn ja Atrian sopimustuottajat testaavat kolmivuotisessa hankkeessa pelloillaan IPM-toimenpiteitä (integrated pest management), joissa kemiallisia kasvinsuojeluaineita käytetään vain todennettuun tarpeeseen ja eri kasvinsuojelun toimenpiteitä monipuolisesti yhdistäen.

Vaikka Suomessa kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa on jo nyt Euroopan alhaisimpia, on eri IPM-menetelmien kehittämisessä ja käyttöönotossa meilläkin kirittävää.  Alkukokemukset tutkimushankkeessa mukanaolosta ovat olleet tuottajista myönteisiä heidän tuottaessaan uutta tietoa yhdessä tutkijoiden kanssa.  

Visa Hongisto Valkealasta on ensimmäistä kertaa mukana tällaisessa tutkimushankkeessa. Edelliskesänä pelloilla kokeillut toimenpiteet olivat jossain määrin tuttuja, mutta on hänen pelloillaan aiemminkin kokeiltu rohkeasti eri menetelmiä.  

Valkealassa kokeiltiin kerääjäkasveja, typpilannoituksen jakamista ja laontorjuntaa. Lohkot sovittiin etukäteen tutkijoiden kanssa, muutoin tutkijat pyyhälsivät Jokioisilta paikan päälle omin nokkinensa. Toki kuulumisia tutkijoiden kanssa vaihdettiin säännöllisesti ja he kuuntelivat tarkasti viljelijän kokemuksia ja näkemyksiä.  

Kesän kuuma ja kuiva sää latisti joitain kokeita, pääosin kokeet sujuivat kuitenkin hyvin. Tänä kesänä tutkimusta jatketaan samoilla menetelmillä. Tavanomaisessa viljelyssä olevia peltojaan Visa lannoittaa typen osalta 2/3:lla kylvön yhteydessä ja seuraa, riittääkö lannoitus. Orgaanisia lannoitteita hän käyttää mahdollisuuksien mukaan, jos niitä on saatavilla, sillä tila ei ole eläintila. 

Visa Hongisto pitää erityisen antoisana hankekokemusten vaihtoa muiden viljelijöiden kanssa. Muita hän tapasi pellonpiennartapahtumassa Koskella Tl ja talven hanketapaamisessa Seinäjoella. 

–Talviaikaan viljelijällä on aikaa kehittää osaamistaan, kasvukauden aikana tärkeäkin tieto tuppaa jäämään huomiotta kiireiden jalkoihin.  

Teksti: Sirpa Mäkinen, Luomuinstituutti

Lisätietoa hankkeesta