Robert_Streit_Luomupaivat2015_web.jpg

Valtakunnalliset Luomupäivät Mikkelissä: Uutta teknologiaa, parempaa ruokaa

Valtakunnallisilla Luomupäivillä Mikkelissä 9. – 10.11.2015 puhuttiin luomumaatalouden tuottavuudesta. Luomupäivät keräsivät yli 100 kiinnostunutta kuulijaa ympäri maan. Luomupäivien pääpuhuja oli yhdysvaltalainen yksityinen luomuneuvoja Robert Streit. Hän esitteli tapoja, joilla voitaisiin tuottaa terveempää ruokaa. Streitin pääviesti oli, että maanviljelys on ennen kaikkea biologiaa. Jos maaperä on terve ja sisältää kaikki luonnonmukaiset ravintoaineet, ne siirtyvät myös kasveihin ja sitä kautta lopputuotteeseen, ruokaan.

Streit esitteli uusia teknologisia ratkaisuja tuottajille ja kuluttajille. Niillä voidaan mitata peltojen maaperän ravintosisällöt ja myös valmiista ruoasta muun muassa vitamiinit, rasvat ja torjunta-ainejäämät. Myös talouskysymykset olivat esillä. Streit sanoo, että lannoituksella saatetaan tuhlata kymmenkertaisesti rahaa verrattuna siihen, että maaperä tutkittaisiin ja kunnostettaisiin luonnonmukaisin keinoin.

Streit tiivisti myös ohjeistusta viljelijöille, miten heikossa kunnossa olevat pellot saadaan elinvoimaisemmiksi. Näitä toimia ovat pellon muokkauksen lopettaminen, korkean suolaindeksin ja rikkihappopohjaisten lannoitteiden sekä tuholaismyrkkyjen käytön lopettaminen, multavuuden palauttaminen sekä hiilen ja mikrobien lisääminen maaperään.

-Ihmiskunta on täysin riippuvainen melko ohuesta kerroksesta pintamaata, sanoo Robert Streit.

Streit edustaa yritystä nimeltä Central Iowa Agronomy & Supply. Luomulla voi ruokkia maailman, hän muistutti Luomupäivillä.

Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen korosti Luomupäivien päätöspuheessaan, että jokaisella ihmisellä on vapaus valita. – Luomuinstituutti lupaa tehdä kaikkensa tutkitun tiedon tuottamisessa ja välittämisessä, mutta kehottaa jokaista  terveen järjen käyttöön omissa ruokavalinnoissaan. Jos tietää, että tutkimus on osoittanut glyfosaatin ja syövän välisen yhteyden, kannattaa valita luomuruokaa, jonka tuottamisessa torjunta-aineita ei käytetä, totesi Pirjo Siiskonen totesi.

Valtakunnalliset Luomupäivät järjestivät Luomuliitto ja Luomuinstituutti yhteistyössä ProAgrian ja Saimaan luomu ry:n kanssa.

Teksti: Kari Kauppinen