Luomuinstituutin webinaarisarjassa kuullaan luomututkimuksen ajankohtaisista aiheista, kun alan asiantuntijat esittelevät tutkimustaan. Syksyn webinaarisarjassa aiheina ovat muun muassa maan kasvukunto, luomuruoan yhteydet ihmisen ja ympäristön terveyteen, luomu- ja lähiruoka mediassa ja luomuun sopivat lannoitteet. Tervetuloa kuulolle!
Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kaikkiin webinaareihin pääset samasta Zoom-linkistä. Lisäksi esitykset tallennetaan ja ovat saatavilla kahden viikon ajan verkossa.
Ke 20.9.2023 klo 15-16
- Kenen ja millainen toivo uudistavaa viljelyä ohjaa?
Tutkijatohtori Galina Kallio, Ruralia-instituutti, HY
- Luomu- ja lähiruoka mediassa: Kaikkiruokaisuus ja kulttuurinen erottautuminen
Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, HY
Ke 11.10.2023 klo 15-16
- Puukujanteen vaikutukset peltoekosysteemiin
Väitöskirjatutkija Laura Heimsch, Ilmatieteen laitos
- Orgaaniset luomuviljelyyn sopivat kierrätyslannoitteet tehostavat luomuviljelyä ja ravinteiden kierrätystä
Väitöskirjatutkija Jukka Kivelä, HY
Ke 15.11.2023 klo 15-16
- Links between organic diet and human and environmental health
Senior Researcher Emmanuelle Kesse-Guyot, INRAE (National Research Institute for agriculture, diet and the environment), France
Ke 13.12.2023 klo 15-16
- Osaamista ja työkaluja maan kasvukunnon hoitoon
Erikoissuunnittelija (eläkkeellä) Jukka Rajala, Ruralia-instituutti, HY - Ympärivuotista ikivihreyttä maanpeitekasvein
Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, Luke
Jukka Rajalan esitysmateriaali (ppt)
Webinaari ke 20.9. klo 15-16
Kenen ja millainen toivo uudistavaa viljelyä ohjaa?
Tutkijatohtori Galina Kallio, Ruralia-instituutti, HY
Galina Kallio toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa, Ruralia-instituutissa ja on jäsenenä Helsingin Yliopiston Kestävyystieteen Instituutissa (HELSUS). Kallio tutkii ihmisen, maan ja talouden välisiä suhteita omaehtoisessa ruokataloudessa, kuten monimuotoisessa pienviljelyssä, uudistavassa maataloudessa ja kumppanuusmaataloudessa. Häntä kiinnostaa erityisesti monilajiset suhteet, ihmisten ja muiden olentojen tekemä näkymätön työ, ja moninaiset tietämisen tavat. Hänen tämänhetkistä tutkimustaan rahoittaa Suomen Akatemia. Tutkimuksen ohella Kallio on osallistunut aktiivisesti vastuullisen lähiruuan edistämiseen ja on yksi Kaupunkilaisten Oman Pellon perustajista. Kallio on myös Untame-tutkimuskollektiivin perustajajäsen ja käsikirjoittaa ja juontaa Untame-podcastia sekä edistää tiedeviestintää aktiivisesti myös muilla keinoilla. Lisäksi Kallio on aloitteleva kotitarveviljelijä ja savirappauksiin hurahtanut vanhan talon remontoija.
Luomu- ja lähiruoka mediassa: Kaikkiruokaisuus ja kulttuurinen erottautuminen
Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, HY
Kaisa Tiusanen on postdoc-tutkija Helsingin Yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Keväällä 2023 julkaistussa väitöskirjassaan Tiusanen on tutkinut muun muassa luomuruokaan ja lähiruokaan journalismissa liitettyjä merkityksiä: miten autenttisuuden ja nostalgian merkitysulottuvuudet ovat läsnä luomu- ja lähiruuan mediateksteissä, ja miten luokkakulttuurit ja erityisesti koulutetun ylemmän keskiluokan erottautuminen muotoutuu ruokamediassa ajoittain luomu- ja lähiruuan avulla. Tässä webinaarissa Tiusanen esittelee väitöskirjansa tuloksia. Väitöskirjaan Nice Food, Good People: Technologies of subjectivity and class distinction in media texts about the right kind of food voi tutustua täällä: https://trepo.tuni.fi/handle/10024/147582
Webinaari 11.10. klo 15-16
Puukujanteen vaikutukset peltoekosysteemiin
Väitöskirjatutkija Laura Heimsch, Ilmatieteen laitos
Laura Heimsch työskentelee väitöskirjatutkijana ilmatieteen laitoksella. Hän tutkii maatalousekosysteemien vuorovaikutusta ilmakehän kanssa kasvihuonekaasujen näkökulmasta sekä maatalouskäytäntöjen vaikutusta hiilenkiertoon ja monimuotoisuuteen. Webinaarissa hän esittelee peltometsäviljelykokeen tuloksia.
Orgaaniset luomuviljelyyn sopivat kierrätyslannoitteet tehostavat luomuviljelyä ja ravinteiden kierrätystä
Väitöskirjatutkija Jukka Kivelä, HY
Väitöskirjatutkija Jukka Kivelä tutkii ja kehittää ruokajärjestelmän ja metsäteollisuuden ravinteiden kierrätystä luomuviljelyyn soveltuviksi lannoitteiksi ja maanparannusaineiksi. Hän on ollut luomuviljelijä vuodesta 1991 alkaen Karjalohjalla ja asuu nykyään Kurjen ekokylässä Vesilahdella. Jukka Kivelä on Suomen ekosovellus Oy:n yrittäjä, joka konsultoi yrityksiä ravinnekierrätyksen tuotteistamisessa. Pääasiallinen yhteistyötaho on ollut Honkajoki Oy, joka käsittelee lihateollisuuden sivutuotteen. Viime vuosina kananlanta ja luuainekset sekä metsäteollisuuden kuidut ovat myös työllistäneet niin tutkimuksessa kuin tuotteiden kehittämisessä.
Webinaari 15.11. klo 15-16
Links between organic diet and human and environmental health
Senior Researcher Emmanuelle Kesse-Guyot, INRAE
Emmanuelle Kesse-Guyot is a senior researcher (Research Director) at INRAE (National Research Institute for agriculture, diet and the environment) in 2005. She is an agronomist and nutritional epidemiologist with an expertise in coordinating cohort studies and in investigating the link between nutrition and health with a special focus on sustainable dietary patterns accounting for food production system.
Webinaari 13.12. klo 15-16
Osaamista ja työkaluja maan kasvukunnon hoitoon
Erikoissuunnittelija (eläkkeellä) Jukka Rajala, Ruralia-instituutti, HY
Jukka Rajala on agronomi, luomuviljelijä ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija (eläkkeellä) sekä pitkän linjan luomuosaaja. Hänellä on vuosikymmenten kokemus luomuviljelystä, -tutkimuksesta ja -neuvonnasta. Viimeisimpiä hänen johtamiaan hankkeita ovat OSMO- ja Maaneuvo -hankkeet, joissa on pyritty vahvistamaan niin viljelijöiden kuin neuvojien osaamista maan kasvukunnon parantamiseksi. Tässä webinaarissa hän esittelee näiden hankkeiden keskeisimpiä tuloksia.
Ympärivuotista ikivihreyttä maanpeitekasvein
Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio, Luke
Pirjo Peltonen-Sainio toimii kasvintuotannon tutkimuksen tutkimusprofessorina Luonnonvarakeskuksessa Viikissä. Hänen tutkimuksensa keskittyvät tuotantojärjestelmien kehittämiseen ja kasvuolojen parempaan hallintaan. Tutkimusaiheina ovat muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen erityisesti ilmastokestävyyden parantamiseksi, viljelyn kehittäminen ja monimuotoistaminen, valkuaisomavaraisuuden parantaminen, pellonkäytön optimointi, peltojen vesitalouden hallinta sekä kaukokartoituksen hyödyntäminen viljelijän päätöksenteon tukena. Hiilestä kiinni -ohjelmasta rahoitettava IKIVIHREÄ-hanke keskittyy maanpeitekasveihin osana tilojen monimuotoistamistoimia. Tässä webinaarissa hän avaa laajan, maanpeitekasveihin keskittyneen viljelijäkyselyn tuloksia – niin kokemuksista, menetelmistä, menestymisen tekijöistä, jatkosuunnitelmista kuin tutkimustarpeistakin.