Hanna-Maija Väisänen
Kestävän kehityksen tavoitteet ja useat vastuullisuussertifikaatit edellyttävät matkailuyrityksiltä muun muassa ympäristöystävällisten tuotteiden käyttöä. Luomutuotteet, niin ruoka kuin kosmetiikka- ja hygieniatuotteet, ovat yksi keino edistää kestävyyttä. Kuluttajat yhdistävät luomutuotteisiin tai niiden käyttämiseen sellaisia ominaisuuksia kuten terveellisyys, hyvä tai huono maku, onnellisuus ja jännitys. Lisäksi luomu voi toimia itseilmaisun välineenä, kuten statuksen osoittamisessa.
Matkailukuluttaminen on elämysten kuluttamista, jossa tavoitteena on arkipäivästä irtautuminen, mielihyvän kokeminen ja joissain tapauksissa uuden oppiminen. Matkailijan näkökulmasta kestävyystoimenpiteiden tai -ominaisuuksien sisällyttäminen matkailutuotteisiin voidaan kuitenkin kokea haittaavan nautinnollista matkailukokemusta. Siksi onkin tärkeää ymmärtää miten luomutuotteet voivat olla osallisena luomassa positiivista matkailijakokemusta.
Aiheesta on juuri julkaistu tutkimusartikkeli, joka pohjautuu Luken ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin yhteishankkeessa toteutettuihin luomumatkailukokeiluihin (luomusauna ja luomumetsäretki) ja näistä kerättyihin tutkimusaineistoihin (kokeiluihin osallistuneiden haastattelut). Artikkelissa tarkastellaan miten luomu luo matkailijakokemusta hyvinvointimatkailussa. Luomusaunatuotteessa luomu antoi kokemukseen uutuutta, hemmottelua, hyvinvointia, ja lisäksi luomu mahdollisti oppimisen ja edisti sosiaalista kanssakäymistä. Sen sijaan luomumetsäretkellä luomun panos kokemuksen luomisessa oli paljon rajatumpi, mikä osoittaa, että suomalaisille luomun ja luonnon yhdistäminen ei välttämättä anna lisäarvoa. Tutkimuksen mukaan luomu voi luoda hedonistista ja hyötyyn liittyvää arvoa matkailijakokemukseen hyvinvointimatkailussa, mutta se edellyttää huolellista tuotteistamista.
Lue lisää:
Sustainability in tourism experiences – the role of organic certified elements in wellness tourism