Webinaarisarja on kaikille avoin eikä vaadi rekisteröitymistä. Tervetuloa kuulolle teamsiin. Linkit päivittyvät tähän uutiseen syyskuun alussa. Kopioi ne itsellesi kalenteriin. Webinaarit tallennetaan ja ne ovat katsottavissa Luomuinstituutin YouTube -kanavalla myöhemmin.
Hiilen vapautumisen ja sidonnan prosessit -mitä on opittu maatilojen näkökulmasta?
Ke 17.9.2025 klo 15-16
Professori Jussi Heinonsalo, Helsingin yliopisto Metsätieteet
Metsätieteiden professori Heinonsalo on tutkimuksissaan selvittänyt hiilen, fosforin ja typen kiertoa maaperässä ja etenkin sienijuuren eli mykorritsan merkitystä kasvien ravinteiden käyttöön. Häntä kiinnostaa, miten maanpinnan alla tapahtuvat prosessit vaikuttavat kaasujen vapautumiseen maaperästä ilmaan ja kuinka näihin vaikuttaa kasvien monimuotoisuus.
Miten suomalaiset viljelijät ja kuluttajat suhtautuvat uusiin kasvinjalostustekniikoihin?
Ke 15.10. klo 15-16
Erikoistutkija Janne Artell, Luke
Uudet genomitekniikat ovat kasvamassa nopeasti osaksi nykyaikaista kasvinjalostusta ja niitä koskeva aiempaan teknologiaan perustunut lainsäädäntö on mahdollisesti muuttumassa EU:ssa lähiaikoina. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa KaVEdiT-hankkeessa on selvitetty kuluttaja-kansalaisten ja kasvintuottajien asenteita uusia genominmuokkaustekniikoita kohtaan ja mahdollisia valmiuksia ottaa näillä menetelmillä tuotettuja lajikkeita käyttöön niin tavanomaisten kuin luomutuotteidenkin osalta.

Lähi- ja luomuruoan käytön kehittyminen julkisissa ammattikeittiöissä ja sen aluetaloudelliset vaikutukset
Ke 19.11. Klo 15-16
Väitöstutkija Leena Viitaharju, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Leena Viitaharju avaa meneillään olevan hankkeen tuloksia. Millaisia näkemyksiä kuntapäättäjillä on lähi- ja luomuruoasta? Kuinka paljon julkisissa keittiöissä käytetään luomu- ja lähiruokaa? Miten näiden osuutta voidaan lisätä julkisissa keittiöissä? Millaisia aluetaloudellisia vaikutuksia lähiruoan käytöllä voisi olla? Miltä luomun tulevaisuus näyttää julkisella sektorilla?
