Luomutuotevalikoiman laajentaminen on yksi luomun kysynnän ja kulutuksen kasvun edellytys Suomessa. Kaupan luomumyynnistä vain osa tulee kotimaisista, lähialueen luomutuotteista. Etelä-Savossa kehitetään luomutuotevalikoimaa ja parannetaan lähiluomun saatavuutta yritysten, julkisten ruokapalvelujen ja Luomuinstituutin tutkimus- ja asiantuntijaverkoston yhteisvoimin Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa. Hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostajia, kauppoja, sekä yksityisiä ravintoloita ja julkisia ruokapalveluja.
Hankekumppanit ja toteuttajat esittäytyivät Maista luomukesä! -tiedotustilaisuudessa 9.6.2015 Mikkelissä. Maista luomukesä! -teeman mukaisesti tilaisuudessa maisteltiin hankkeen luomutuotekehitysprosessissa olevia, hankeyritysten valmistamia, 100 %:sti luomuraaka-aineista valmistettuja makeita kahvileipiä ja raakamakkaroita grillistä luomumehun ja luomuhapankaalin kera.
Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeen tavoitteena on lisätä luomuyritysten kilpailukykyä ja kasvattaa luomuliiketoimintaa sekä lisätä luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Hankkeessa toteutetaan neljä eri toimenpidekokonaisuutta:
- Maakunnan luomutuotevalikoiman laajentaminen
- Etelä-Savon julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden luomuistaminen
- Luomualan yrittäjien yhteistyön vahvistaminen ja lisääminen
- Eteläsavolaisen luomun markkinoinnin edistäminen
Hankkeen kohderyhmiä ovat ruokaketjun kaikki toimijat, alkutuotanto, pienjalostus, kauppa, ammattikeittiöt sekä kuluttajat.
Toteutus laajan yritysverkoston kanssa
Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostusta harjoittavia yrityksiä, kauppoja sekä yksityisiä ja julkisia ruokapalveluja kuten Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Mikkelin ja Pieksämäen kaupunki ja lisäksi OP Suur-Savo, tutustu hankekumppaneihin.
Hanke on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen, Luonnonvarakeskuksen sekä ProAgria Etelä-Savon yhteishanke ajalle 1.1.2015–31.12.2016. Hanketta koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.
Lisätietoja hankkeesta
Heli Peltola, projektipäällikkö, Luomuinstituutti
p. 044 590 6834
heli.peltola (a) helsinki.fi
www.luomuinstituutti.fi/luomuinstituutin-jalkauttaminen