Luomuinstituutti_177x145.gif
Luomuinstituutti_logo

Luomuinstituutti otti kantaa luomun hintaan

Luomuruoka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti

Luomuinstituutti otti kantaa Länsi-Savo -lehdessä 1.10.2015 julkaistuun uutiseen ”Hinta karsii luomun lautasilta”. Luomuinstituutin johtajan, professori Pirjo Siiskosen vastine julkaistiin Länsi-Savo -lehdessä 6.10.2015. Siiskonen nostaa esiin mielipidekirjoituksessaan hinnan lisäksi muita tekijöitä, jotka puoltavat luomun suosimista kouluruokailussa.

”Viikko 40 oli valtakunnallinen Luomuviikko. Mikkelissä Luomuviikko huomioitiin monin tavoin: kaupat ja ravintolat tarjosivat luomuruokaa, valtuusto söi luomupuuroa, erilaisissa tilaisuuksissa jaettiin tietoa luomusta, järjestettiin luomumaistiaisia ja koululaiset söivät luomuaterian ja luomuvälipaloja.

Länsi-Savo uutisoi näyttävästi Luomuviikosta otsikolla ”Hinta karsii luomun lautasilta” (L-S 1.10.)

On totta, että nykykäytännöillä luomuruoka julkisissa ruokapalveluissa tulee ateriaa kohti laskettuna hinnaltaan kalliimmaksi kuin muu ruoka. Raaka-aineiden hankinta eri tuottajilta, kuljetusjärjestelyt, esikäsiteltyjen raaka-aineiden puuttuminen ja joidenkin tuotteiden vaikea saatavuus hankaloittavat luomuaterioiden tarjontaa. Lisäksi kouluruokailun käytännön toteuttajat ovat täysin sidoksissa kuntapäättäjien antamiin talousraameihin.

Kouluruokakysymystä tulisi kuitenkin tarkastella syvällisemmin ja pidemmällä aikavälillä. Useista luomuruokaan siirtyneistä kouluista on saatu tietoa, että ruoan hävikki vähenee merkittävästi tai loppuu kokonaan, kun siirrytään luomuun; syntyykin siis säästöä. Kaikkein merkittävimmät säästöt syntyvät kuitenkin tulevissa sote-kustannuksissa. Tutkimus on osoittanut, että luomuruoassa on huomattavasti enemmän ihmiselle hyödyllisiä antioksidantteja eikä lainkaan torjunta-ainejäämiä, joita muusta ruoasta löytyy. Esim. Eviran pistokokeissa noin ¼ kotimaisesta, ei-luomuna tuotetusta ruoasta löytyi torjunta-ainejäämiä. Jo järki sanoo, ettei niiden syöminen ole viisasta, vaikka raja-arvot eivät ylittyisikään. Lisäksi tutkijat ovat osoittaneet esimerkiksi glyfosaatin ja syövän välillä olevan yhteyden. Tutkijat ovat myös osoittaneet eräiden torjunta-aineiden yhteyden miesten lisääntymisterveyden heikkenemiseen. Yhteiskunnalle olisi sekä turvallisempaa että taloudellisesti kannattavampaa syödä ja tarjota luomuruokaa.

Luomuruoan tilalle tarjotaan usein ”parempana vaihtoehtona” lähiruokaa. Aluetaloudellisesti valinta on ehdottoman kannatettava. Valitettavasti lähelläkin tuotettu ruoka voi sisältää torjunta-ainejäämiä, jollei se ole luomua. Vastuullisen kuntapäättäjän ja kuluttajan valinta on siis lähellä tuotettu luomuruoka.”

Mikkelin kaupungin ruokalistalla vain vähän luomua – pitäisikö olla enemmän? Uutinen Länsi-Savon verkkolehdessä 1.10.2015