Hyvä ruoka kutsuu
Aika: Tiistai 26.1.2016 klo 12.30–18.00
Paikka: Kauppakeskus Akseli, 2. krs. Mikkeli
Hyvä ruoka ravitsee sekä kehoa että mielen. Sinun ja minun lisäksi se ruokkii myös sen kasvattajat ja valmistajat. Kun ruoka tuotetaan huolella, luontokin kiittää. Siksi ruoalla on väliä. Päivän aikana eteläsavolaiset ruoan tekijät ja tutkijat kertovat ruoan alkuperästä, tuottamisesta ja sen hyvää tekevistä vaikutuksista. Puheenvuoroja yhdistävä teema on lähiluomu.
Päivä koostuu lyhyistä puheenvuoroista, joiden jälkeen yleisöllä on mahdollista esittää kysymyksiä puhujille. Tietoiskuja on muun muassa aiheista:
- Mikä hyvässä ruoassa maksaa?
- Onnellisten kanojen munia vai luomumunia?
- Eläimellistä elämää ja inhimillinen loppu
- Lähiteurastamo kestää päivänvalon
- Yksi merkki kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – luomumerkin laatujärjestelmä
- Suomalaiset metsämarjat infektioiden ennaltaehkäisyssä
- Metsien sertifiointi luomukeruualueiksi
OHJELMA:
Klo
12.30 Mikä hyvässä ruoassa maksaa?
Keittiömestari, Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila syö luomua. Hän tietää mikä hyvässä ruoassa maksaa.
13.00 Pohjoismaat kilpasilla – mikä maa johtaa luomukisaa?
Suomessa luomuruoan tuotanto ja kulutus on kasvanut viime vuosina samoin naapurimaissamme. Miten maat eroavat toisistaan ja mikä maa johtaa luomukisaa, paljastaa Luomuinstituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen.
13.30 Luomukotieläinten olot ja valvonta
Neuvojana ja luomutarkastajana pitkään toiminut projektisuunnittelija, Brita Suokas Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista kertoo millaiset elinolot luomutuotantoeläimille tulee taata, millaista ravintoa ne syövät ja miten luomukotieläintuotantoa valvotaan.
14.00 Eläimellistä elämää ja inhimillinen loppu
Lihakarjan hoidosta, ruokinnasta ja kohtelusta eläinten viimeisillä metreillä kertoo emäntä Anna Siiriäinen Siiriäisen luomutilalta.
14.30 Onnellisten kanojen munia vai luomumunia?
Kananmunahyllyllä sormi menee helposti suuhun: on niin monia eri markkinointimerkkejä ja tuotantotapoja. Niiden merkityksestä kertoo projektisuunnittelija Brita Suokas Helsingin yliopisto Ruralia-instituutista.
15.00 Lähiteurastamo kestää päivänvalon
Savossa kasvatettua lihakarjaa joudutaan nykyisin kuljettamaan pitkiä matkoja teurastettavaksi. Lähiteurastamoa tarvitaan, huomasi Pieksämäellä aloittavan Lähiteurastamo Sakke Osuuskunnan puheenjohtaja Peter Hartwig.
15.30 Mikä tekee maidosta luomumaitoa?
Wehmaan kartanon lehmät Juvalla lypsävät ja voivat hyvin. Isäntä Carin Grotenfelt huolehtii lypsävistään ja tietää, miksi luomumaito on niin hyvää.
16.00 Yksi merkki voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa
Luomumerkin taustalla on laatujärjestelmä, josta kertoo erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.
16.30 Hyvä leipä ja kasvikset tulevat hyvin hoidetusta pellosta
Luomukasvintuotannon periaatteet tuntee ja niitä yleisölle valottaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija Jukka Rajala, joka itsekin on luomuviljelijä.
17.00 Suomalaiset metsämarjat infektioiden ennaltaehkäisyssä
Marjojen kyvystä ehkäistä hengitystieinfektioita kertoo tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista/Luomuinstituutista.
17.30 Miksi metsät kannattaa sertifioida luomukeruualueiksi?
Eivätkö marjat, sienet ja muut luonnontuotteet ole terveellisiä ja hyviä itsessään, ilman mitään sertifiointeja? Jos omistat metsää, keräät marjoja tai toimit luonto-, matkailu- tai hyvinvointialalla, kannattaa tulla kuuntelemaan Luomumetsistä moneksi -hankkeen projektipäällikkö Birgitta Partasta Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.
18.00 Tapahtuma päättyy
Avajaisviikkoa viettävässä Tuorepuodissa, joka sijaitsee viereisessä liiketilassa, voi tehdä ostoksia klo 19.00 saakka.
Ohjelma ja aikataulut: www.luomuinstituutti.fi/hyva-ruoka-kutsuu
Tervetuloa kuulemaan, keskustelmaan ja ostoksille!
Tapahtuman järjestää Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke
Lisätietoja:
Heli Peltola
p. 044 590 6834
heli.peltola (a) helsinki.fi