Viime viikolla 6.-10. syyskuuta yli 2500 viljelijää, tiedemiestä, päättäjää ja muuta toimijaa kokoontui järjestyksessään 20. Maailman luomukongressiin (Organic World Congress). Kongressi järjestettiin hybriditapahtumana Ranskan Rennesissä, ja ohjelmassa oli yli 450 esitelmää ja osallistavaa keskustelutilaisuutta eri aihepiireistä.
Yksi pääpuhujista oli kansainvälisesti arvostettu ilmastotutkija, Potsdamin ilmastovaikutustutkimuslaitoksen (Potsdam Institute for Climate Impact Research) johtaja, professori Johan Rockström. Hän kuvasi androposeenin ajanjaksoamme ”draamaksi”, jossa elämme ja jossa ihmisen toiminnalla on merkittävä vaikutus ilmaston ja maapallon ekosysteemien muutoksiin.
”Organic World Congress pitäisi nimetä Future World Congress, koska ekologisesti kestävä maatalous on välttämätön edellytys ihmiskunnan tulevaisuudelle maapallolla” – Johan Rockström
”Meillä on selkeä näyttö siitä, että olemme ylittämässä maapallon sietokyvyn rajoja ja rajoittamassa ekosysteemien mahdollisuuksia tukea ihmiskunnan tavoitetta tuottaa ruokaa ja hyvinvointia koko väestölle”, Rockström sanoi.
Hänen mukaan tarvitsemme uuden määritelmän kestävyydestä. Meidän olisi puhuttava vauraudesta ja oikeudenmukaisuudesta planeettamme sietokyvyn rajoissa, ns. turvallisessa toimintatilassa. Hän teki selväksi, että maatalous ja ruoka on asetettava ilmastokeskustelujen ehdottomaan keskipisteeseen, mitä se ei vielä läheskään aina ole.
”Meillä on yhä enemmän tutkimusnäyttöä näyttöä siitä, että maatalous on yksi pääajuri planeettarajojen ylittämiseen, sillä meillä on rikkinäinen ruokajärjestelmä”, hän totesi.
Ennen vuotta 2050 maatalouden on muututtava ilmakehän suuresta hiilidioksidilähteestä merkittäväksi hiilidioksidinieluksi.
”Jos panostamme luonnonmukaiseen maatalouteen, maatalouden kestävään tehostamiseen, vähennämme ruokahävikin puoleen ja siirrymme kasvispainotteiseen ns. planetaariseen ruokavalioon, voimme toimia rikkomatta planetaarisia rajoja”, Rockström summeerasi esityksensä lopuksi.