biofach10mxp9tyhr-scaled.jpg
Photo: NuernbergMesse / Thomas Geiger

Havaintoja Saksan Biofach 2023 luomumessuilta

Maailman johtava luomualan messu- ja konferenssitapahtuma BIOFACH järjestettiin Nürnbergissä Saksassa 14.-17.2.2023. Messuilla oli mukana 36000 vierailijaa 135 maasta. Tänä vuonna tilaisuus oli rajattu vain kaupan alalla ja luomualalla työskenteleville henkilöille. Luomuinstituutin koordinaatioyksiköstä messuille osallistui Anne Honkanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Messuhalleissa yritysten edustajat esittelivät omia luomutuotteitaan toisille alan ammattilaisille. Esillä oli luomuelintarvikkeiden raaka-aineita ja valmiiksi jalostettuja tuotteita. Suosiossa olivat erityisesti vegaaniset luomutuotteet ja lihankorvikkeet, valmisruoat, suklaat ja patukat, gluteenittomat tuotteet, vähän tai ei ollenkaan lisättyä sokeria sisältävät tuotteet sekä tuotteet, joissa on mahdollisimman vähän raaka-aineita.

Vegaaniset lihan ja juuston korvikkeet jäljittelivät toisinaan ulkonäöltään hyvinkin tarkasti lihatuotteita. Umamin avulla useisiin vegaanisiin luomutuotteisiin oli tuotu täyteläisempää makua.

Luomuosertifioidusta metsästä kerätyt suomalaiset luomumarjat ja vasta EU:n markkinoille tulossa olevat uudet indonesialaiset pähkinät olivat näyttävästi esillä. Pähkinöiden markkinoinnissa korostettiin sitä, että ne ovat kasvaneet villissä luonnossa.

Eläinperäisistä tuotteista esillä oli muun muassa luomubroilerinlihaa, naudanlihaa, sianlihaa ja munia. Keski-Euroopassa kuluttajat kuulemma tietävät, miten esimerkiksi hitaammin kasvaneen ja ulkoilemaan päässeen broilerin liha poikkeaa nopeasti ahtaammissa sisätiloissa kasvaneen tavanomaisen broilerin lihasta.

Saksassa myös koirien ruokaa on saatavana luomuna, jopa vegaanisena luomuna. Koirille luomuruokaa valmistavat henkilöt perehtyvät aktiivisesti tieteellisiin julkaisuihin reseptejä suunnitellessaan.

Suomen osastolla oli esillä muun muassa Luonnonvarakeskuksen kehittämä mykoproteiiniin perustuva vaihtoehtoinen proteiininlähde, Squee, jonka tuotannossa hyödynnetään elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.

Konferenssin antia

Konferenssitapahtuman tieteellisen osuuden aiheina olivat luomutuotteiden fosfonihapon alkuperä, vegaaninen luomuruoka, EU:n rahoittamat tutkimushankehaut, Reilu kauppa sekä luomuruoan terveys. Luomutuotteissa laboratoriokokeissa havaitut fosfonihapot puhututtivat, sillä usein niiden tulkitaan olevan peräisin luomussa kielletyistä torjunta-aineista, mutta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että fosfonihappo voi olla peräisin myös luonnosta.

TP Organics järjesti lisäksi tiedepäivän, jossa esiteltiin EU:n hankehakua ja pohdittiin pienryhmissä luomututkimuksen tarpeita erityisesti luomuelintarvikkeiden prosessoinnin, pakkauksen ja jakelun osalta. SLU:n Centre for Organic Food and Farming oli myös julkaissut luomutuotantoon liittyviä pitkän ja lyhyen tähtäimen tutkimustarpeita.

Koko ruokaketjua koskevien haasteiden ratkomisessa luomualan toimijoiden verkostoituminen ja tieteenalat ylittävä tutkimusyhteistyö on tärkeää. BIOFACH-messut oli mainio tilaisuus päästä keskustelemaan ja kuuntelemaan ruokaketjun eri toimijoiden näkökulmia sekä laajentamaan omaa maailmankuvaa.

Luomuelintarvikkeiden jalostusasteen nostaminen on yksi EU:n ja Suomen kansallisen Luomu 2.0 –ohjelman tavoitteista. Messut jättivät jälkeensä sellaisen vaikutelman, että luomuelintarvikkeiden suhteen lähes mikä tahansa on mahdollista.

Teksti ja kuvat: Anne Honkanen