Juolavehna_JukkaSalonen_web.jpg
Kuva Jukka Salonen.

Tietokortti: Juolavehnä hallintaan mekaanisin menetelmin

Juolavehnä on viljelysten yleisin monivuotinen rikkakasvi, jonka torjunta vaatii pitkäjänteistä toimintaa. Luomu 2.0-hankkeessa tuotettu juolavehnän torjunnan tietokortti kertoo, kuinka mekaanisella torjunnalla onnistutaan ja kuinka toimet kannattaa ajoittaa.

Juolavehnä (Agropyron repens, Elymus repens, Elytrigia repens) on heinäkasvi, joka kasvaa 30-100 cm mittaiseksi. Se leviää sekä siemenistä että pitkähaaraisen, pääosin 10-15 cm syvyydessä kasvavan juurakkonsa silmuista. Versojen kasvu alkaa varhain keväällä ja jatkuu myöhäiseen syksyyn asti. Siemenistä kasvuun lähtevät versot orastuvat myöhemmin kuin juurakosta ja ovat heikompia kilpailussa viljelykasveja vastaan.

Juolavehnä tuottaa yleensä 25-40 siementä/kasvi, joilla laji turvaa geneettisen muuntelunsa ja sopeutumisen muuttuviin kasvuoloihin.

Hallintakeinot peltoviljelyssä

Monivuotisia rikkakasveja ei useinkaan nujerreta vuodessa. Viljelykierto ja käytettävissä oleva kalusto määrittelevät torjunnan ajoitusta, toistettavuutta ja tehoa juolavehnään. Juolavehnää voi torjua sen kasvua häiritsemällä tai varjostamalla joko keväällä, kesän kuluessa tai sadonkorjuun jälkeen. Juolavehnää voi peltoviljelyssä torjua mekaanisesti joko muokkaamalla tai niittämällä.


Lisätietoa:

  • Juolavehnän tunnistusapua ja -kuvia

    Erikoistutkija Jukka Salonen, +358 2953 26517, jukka.salonen@luke.fi
    Tutkija Timo Lötjönen, +358 2953 26347, timo.lotjonen@luke.fi
    Tutkija Pentti Ruuttunen, +358 2953 26492, pentti.ruuttunen@luke.fi
    Johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti, +358 2953 22882, sari.iivonen@luke.f