Seitsenpistepirkot_muurahaisia_2_07_VK17-scaled.jpg
Kuvaaja Vesa Koivu

Luomuinstituutin koordinaatio vahvistui

Luomuinstituutin koordinaatioryhmä vahvistui alkuvuodesta kolmella tutkijalla. Anne Honkanen koordinoi luomuun liittyvää opetusta ja tutkimusta, Kari Koppelmäki vastaa kansainvälisten suhteiden luomisesta ja Heli Lehtinen tukee suunnittelijana koordinaatiotiimin toimintaa.

Helsingin yliopiston kotieläintieteen tutkijatohtori Anne Honkasen tehtäviin kuuluu tänä vuonna kaikille avoimen luomuverkkokurssin koostaminen ja Helsingin yliopiston luomuopetuksen kehittäminen.  

koordinaatio2022-1-1024x353.png
Anne Honkanen (vas), Kari Koppelmäki ja Heli Lehtinen vahvistavat Luomuinstituutin koordinaatiotiimiä.

– Erikoisosaamistani ovat laboratoriomenetelmät, joilla voi tutkia rasvahappojen aineenvaihduntaa ja metaanin muodostumista lehmän pötsissä. Olen ollut myös mukana kehittämässä laboratoriomenetelmää luomumaidon todentamiseen.  Suuri intohimoni on yliopiston digiopetuksen ja uuden opetussuunnitelman kehittäminen. Vapaa-ajalla opiskelen yliopistopedagogiikkaa ja suunnistan.

Kari Koppelmäen tehtäviin Luomuinstituutissa kuuluu ruokajärjestelmätason tutkimuksen edistäminen ja kansainvälisten suhteiden luominen. Hän on tällä hetkellä väitöskirjatutkijana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa.

– Teen väitöskirjaani ruoan- ja energiantuotannon tuplatutkintona Helsingin ja Wageningenin yliopistoille. Ruokajärjestelmätasolla minua kiinnostaa erityisesti, miten ruokajärjestelmän rakennetta voitaisiin pitkällä aikavälillä muuttaa luonnonmukaisen tuotannon tavoitteita tukevaksi ja miten maatalousmaata voidaan hyödyntää tuottamaan ruokaa ja energiaa sekä muita ekosysteemipalveluita kestävällä tavalla.

– Lisäksi olen toiminut luomupuutarhatilan viljelijänä reilut kymmenen vuotta. Tilamme sijaitsee Hyvinkäällä osana Palopuron symbioosia, jossa biokaasuntuotanto on yhdistetty luomukasvinviljelyyn.

Luomuinstituutin suunnittelijana toimiva Heli Lehtinen tukee Luomuinstituutin koordinaatiotiimin toimintaa.

– Luomu on läsnä sekä työssäni että Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa tekemässäni väitöstutkimuksessa, jossa tarkastelen luomutuotannon kehittämistä uudistavan maatalouden näkökulmasta. Olen erityisesti kiinnostunut maataloustuotannon ympäristökestävyyden parantamisesta sekä maatalousympäristön lajimonimuotoisuuden tukemisesta. Vapaa-ajan pitkäaikaisprojektini on muuttaa nurmikkopiha monimuotoiseksi pörriäisystävälliseksi puutarhaksi.

Luomuinstituutti tuottaa tutkittua tietoa luomusta

Luomuinstituutti on Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen asiantuntijaverkosto, joka tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista ruokajärjestelmässä.

– Tavoitteenamme on vahvistaa suomalaista luomutuotantoa kehittävää tutkimusta ja lisätä tutkimuksen näkyvyyttä yhteiskunnassamme. Koordinaatioryhmän vahvistuminen tukee erinomaisesti tätä tavoitetta, iloitsevat Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen ja viestinnän erityisasiantuntija Sirpa Mäkinen Luonnonvarakeskuksesta.

Luomuinstituutti järjestää keväällä neljä webinaaria luomututkimuksen ajankohtaisista aiheista. Keskiviikkona 20.4. klo 15-16 aiheina ovat viljelyjärjestelmän ja muiden tekijöiden vaikutukset peltomaan pieneliöyhteisöihin ja tavanomaisen ja luomuviljelykierron pitkäaikaisvaikutuksen maan orgaanisen aineksen määrään ja laatuun eri maasyvyyksissä

Lisätietoja:

Katso lisää tiimistä.

Anne Honkanen

Luomuninstituutin koordinaattori, opetus ja tutkimus
p. +358 294 158 677, anne.z.honkanen@helsinki.fi

Kari Koppelmäki

Luomuninstituutin koordinaattori, kv. yhteistyö
p. +358 294 121 385, kari.koppelmaki@helsinki.fi

Heli Lehtinen

Luomuinstituutin suunnittelija
p. +358 50 911 3623, heli.lehtinen@helsinki.fi