TUTKITTUA TIETOA: Luomumaidon kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että se olisi ravintoainepitoisempaa. On kuitenkin paljon epätietoisuutta siitä, vaikuttavatko luomun tuotantotapaohjeet maidon laatuun. Tässä raportissa esitetään 170 tavanomaisen ja luomulehmänmaidon ravintoainekoostumusta verranneen julkaistun tutkimuksen meta-analyysin tulokset.
Kokonais-SFA:n[1] ja MUFA:n[2] kohdalla ei löytynyt tilastollisesti merkittäviä eroja tavanomaisen ja luomumaidon välillä. Kokonais-PUFA[3] ja n-3PUFA[4] pitoisuudet olivat luomumaidossa merkittävästi korkeammat: 7 % ja 56 %. Luomumaidon α-linolihappo (ALA), hyvin pitkäketjuinen n-3 rasvahappo (EPA[5]+DPA[6]+DHA[7]) sekä konjugoitu linolihappo pitoisuudet olivat 69 %, 57 % ja 41 % merkittävästi korkeammat kuin tavanomaisessa maidossa vastaavasti. Kokonais n-6 PUFA ja linolihappo (LA) pitoisuuksissa ei ollut eroja, mutta luomumaidon n-6:n-3[8] ja LA:ALA[9] pitoisuudet olivat 71 % ja 93 % alhaisemmat kuin tavanomaisessa maidossa. Johtopäätöksenä voi todeta, että luomulehmänmaito sisältää suotuisamman rasvahappokoostumuksen kuin tavanomainen maito. Meta-analyysi osoitti myös, että luomumaito sisältää merkittävästi enemmän α-tokoferolia ja rautaa, mutta vähemmän jodia (I) ja seleeniä (Se). Redundanssianalyysi suuren Euroopan laajuisen maidon laatututkimuksen tuloksista osoittaa, että luomutuotannon korkeampi laidun/nurmirehumäärä selittää maitojen pitoisuuserot.
Dominika Srednika-Tober et al. 2016, British Journal of Nutrition, doi:10.1017/S0007114516000349
Asiasanat: luomutuotteet, maito, maitotaloustuotteet, vitamiinit, antioksidantit, n-3 PUFA, konjugoitu linolihappo
Alkuperäinen koko artikkeli on luettavissa http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN115_06%2FS0007114516000349a.pdf&code=a1b3d56736c49e7a535dff80e4f96db5
Käännös: Jaakko Nuutila, Luomuinstituutti, jaakko.nuutila@luke.fi
[1] Tyydyttynyt rasvahappo
[2] Yksittäistyydyttymätön rasvahappo
[3] Monityydyttymätön rasvahappo
[4] Omega-3 rasvahappo
[5] Eikosapentaeenihappo
[6] Dokosapentaeenihappo
[7] Dokosaheksaeenihappo
[8] Omega-6 ja Omega-3 rasvahappo
[9] Linoli- ja α-linolihappo