Thomas-Snellman-esittelee-REKOa.png
Kuva Tuomo Tupasela

Matkaraportti: 5th Organic Processing Conference

16-17.1.2018, Zwolle, Hollanti

Tuomo Tupasela, Luke

Tänä vuonna konferenssissa otettiin huomioon innovatiiviset välineet (digitalisaatio), joiden avulla luomutoimijat voivat parantaa laatua sekä varmistaa avoimuuden ja jäljitettävyyden arvoketjussa. Konferenssissa tarkasteltiin myös luomualan suuntauksia ja tulevaisuuden näkymiä.

Avaussession aiheena oli miten saavuttaa 50% luomupeltoala vuoteen 2030 mennessä. Avauspuheen piti Eduardo Cuoco (IFOAM EU director). Keskustelussa oli aiheina mm. pitäisikö isot elintarvikeyritykset saada mukaan yhteistyöhön, eikä kilpailla niiden kanssa. Luomukulutusluvut vaihtelevat eri maissa – Pohjoismaissa hyviä –Etelä-Euroopassa alhaisemmat. Tulotasot vaikuttavat luomun käyttöön. Kauppa ei välttämättä näe bisneksessään eroja luomun ja tavanomaisen välillä. Luomutiedotusta ja tietoa pitäisi saada kouluihin.

Luomu ja digitalisaatio

Tämä osio oli jaettu kahteen eri rinnakkaisessioon. Itse kävin kuuntelemassa luennon ”Prossessointilaadun parantaminen digitalisaatiolla”. Tässä esimerkkinä oli maito- ja viiniketju. Maitoketjun osalta kävi ilmi mm., että digitalisaatiolla saadaan suuri datamäärä. Siitä kuka datan omistaa ja voi hyödyntää kaupallisesti ei ole aina varmuutta. Tämä vaatii edelleen työtä, jotta saadut tulot voidaan jakaa reilusti niitä tuottaneille ja hyödyntäneille.

Luomukuluttajat – suuntaukset ja näkymät

Tässä osiossa piti suomalainen Thomas Snellman esityksen REKO piireistä. REKO-lähiruokarengas tai -ryhmä on joukko kuluttajia ja lähiruokatuottajia, jotka käyvät keskenään kauppaa yksinkertaisen mallin mukaan. REKO eli Rejäl konsumption tarkoittaa ”Luotettavaa kuluttamista – siistiä, mukavaa ja reilua”.    REKO-mallin kokeilu aloitettiin Vaasassa ja Pietarsaaressa kesällä 2013. Nyt tällä mallilla myydään lähiruokatuotteita jo lähes kaikissa maakunnissa, Ruotsissa, Islannissa ja Italiassa. Kuvassa Thomas Snellman pitämässä esitystään.

Uusi luomuasetus: luomujalostajien ja kauppiaiden mahdollisuudet ja haasteet

Tässä sessiossa käsiteltiin uutta luomuasestusta. Luonnos on lähdössä ”toiselle kierrokselle” ja haasteita tuntui vielä olevan, esimerkiksi  luomutuotannon ja luomutuotteiden lisääntyminen EU:ssa. Miten sovittaa isojen ja pienien yrittäjien ja yritysten edut ja toiveet yhteen.

Uudet liiketoimintamallit ja rahoitusjärjestelyt elintarvikkeiden ja viljelyn muuttamiseksi

Avauspuheen piti tässä sessiossa Lim Li Ching  (IPES Network). Hän käsitteli sitä, kuinka muutamat isot toimijat maatalous-ruokaketjussa omistavat ja tuottavat suurimman osan niissä tuotetuista tuotteista maailmanlaajuisesti. Nähtävissä on myös, että nämä isot toimijat haluavat päästä myös luomuun ja päästä vaikuttamaan standardeihin. Lim Li Chingin esitys pisti ajettelemaan luomun tulevaisuutta aivan uudesta näkökulmasta.

Vierailu Bio-Beurs fair -messuilla

 Konferenssin lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus vierailla Bio-Beurs fair messuilla. Messut avasi kuningatar Maxima.

Erikoistutkija Tuomo Tupasela on Suomen edustaja EU:n EGTOP (Expert Group for Technical Advice on Organic Production) -työryhmässä.