Juuso Joona Joutsenon pellolla
Agronomi Juuso Joona viljelee maata luomun ja uudistavan viljelyn periaattein Tyynelän tilalla Joutsenossa, jossa tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa samalla kun tuotetaan ruokaa. Kuva: Hanna Koikkalainen

Onko luomu kallista vai tavanomainen ruoka liian halpaa – tästä keskustellaan Tiedekulmassa 3.10. 

Mikä on luomun rooli tässä ajassa ja tulevaisuudessa? Onko luomun kallis hinta myytti vai todellisuutta? Keskustelutilaisuudessa “Käykö luomu kukkarolle?” alan parhaat asiantuntijat pureskelevat luomun hintaa ja kannattavuutta yksilön, viljelijän ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Tilaisuus järjestetään tiistaina 3.10. klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja sen juontaa toimittaja Jari Hanska

Luomusta pitää puhua juuri nyt 

Viime vuodet ovat haastaneet luomumarkkinaa. Sota Ukrainassa, inflaatio ja ruoan hinnan nousu ovat heijastuneet luomun myyntiin ja luomutuotannon kannattavuuteen. Kuluttajat tinkivät ruokaostoksilla ja osa luomutuottajista on siirtynyt tavanomaiseen tuotantoon. Samaan aikaan ruoantuotannon eettiset ja ympäristökysymykset on ratkaistava ruokaturvallisuuden sekä ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi.   

Pureskeltuja mietteitä kuluttajille ja päättäjille 

Käykö luomu kukkarolle? -tilaisuudessa luomun ajankohtaisiin kysymyksiin paneutuu ensiluokkainen joukko asiantuntijoita yhdessä yleisön kanssa keskustellen ja yhteiskunnallista päätöksentekoa evästäen.  

Tilaisuuden avaa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen pohtimalla luomun roolia tässä ajassa. Lyhyissä taustapuheenvuoroissa agroekologian professori ja Strategisen tutkimuksen FOOD-tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Helenius Helsingin yliopistosta käsittelee ruoantuotannon vaikutuksia elinympäristöömme. Kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva Helsingin yliopistosta puolestaan puntaroi kuluttajien asenteita ruoan hintaa kohtaan. 

Luomu voi olla edullisempaa, kun ympäristökuormitus otetaan huomioon  

Paneelissa tutkimusta, politiikkaa, tuottajaa ja nuorta kuluttajaa edustavat asiantuntijat pureutuvat siihen, kuinka luomu käy opiskelijan ja eläkeläisen kukkarolle, onko luomuviljelijällä motivaatiota ja taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa luomussa ja miten ruoan ympäristövaikutukset näkyvät ruoan hinnassa.  

– Pitäisi pohtia, onko luomu lopulta kallista vai tavanomainen ruoka liian halpaa. Tuotannon ympäristövaikutuksia ei lasketa ruuan hintaan, mutta jokuhan lopulta maksaa esimerkiksi kemikaalikuormituksesta aiheutuneen vedenpuhdistuksen tai muun ympäristön tilan heikkenemisen, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen painottaa. 

Keskustelemassa ovat maatalouspolitiikan tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta, viljelyjärjestelmiin perehtynyt tutkijatohtori Kari Koppelmäki Helsingin yliopistosta, tutkija-viljelijä Juuso Joona Tyynelän tilalta Joutsenosta sekä Vihreiden nuorten puheenjohtaja, opiskelija Jami Haavisto

Luomuinstituutti on Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen asiantuntijaverkosto, jonka tehtävänä on tuottaa ja välittää tutkittua tietoa luomusta elinkeinoelämälle, kuluttajille ja yhteiskunnalle. Luomuinstituutti on perustettu vuonna 2013 vastaamaan luomututkimuksen tarpeeseen. 

Lisätietoja:  

  • Keskustelutilaisuuden ohjelma
  • Johtaja Sari Iivonen Luomuinstituutti puh. 0295 32282 sari.iivonen(at)luke.fi 
  • Viestintäasiantuntija Sirpa Mäkinen, Luomuinstituutti puh. 0295 322 358, sirpa.h.makinen(at)luke.fi