Luomuinstituutti_177x145.gif
Luomuinstituutti_logo

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan

Kasvava luomutuotteiden kysyntä ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan lieveilmiöt kuten tuoteväärennökset myös globaaleille luomumarkkinoille. Valvontajärjestelmän ja -merkkien lisäksi koetaan tarpeelliseksi kehittää muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Ryhmä eurooppalaisia tutkijoita selvittää parhaillaan erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä. Tavoitteena on kehittää helppokäyttöinen työkalu tuoteväärennösten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, että luomutuote on aina oikeasti luomua.

Sormenjälkiä luomulle analytiikan keinoin – aiheesta luennoi erikoissuunnittelija, ETM Marjo Särkkä-Tirkkonen Luomuinstituutin Tutkittua tietoa luomusta -luennolla ti 29.4 klo 9.00–10.00.

Luennossaan hän esittelee luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan soveltuvia yksinkertaisia ja nopeasti toteutettavia ”pikamenetelmiä”, joita on kehitetty Fast methods for authentication of organic plant based foods (AuthenticFood) tutkimusprojektissa. Menetelmien avulla luomutuote voidaan erottaa tavanomaisesta ja tarvittaessa myös kotimainen tuote ulkomaisesta. Tutkimushankkeen päätavoitteena on estää tuoteväärennykset. Se ei ota kantaa erilaisten tuotteiden terveellisyyteen tai muihin ominaisuuksiin. Kuluttajalle tämä tarkoittaa elintarvikeketjun entistä parempaa läpinäkyvyyttä ja sitä, että ostettu tuote on todellakin sitä mitä väitetään.

Tutkimushankkeessa testataan ja kehitetään analyyttisiä menetelmiä erityisesti kasviperäisten luomutuotteiden aitouden todistamiseksi. Tutkimuskohteeksi on valittu kaksi eri raaka-ainetta (tomaatti, durum-vehnä), jotka tulevat eri maantieteellisiltä alueilta. Jatkossa analyysien soveltuvuutta testataan myös ko. raaka-aineista tehtyihin jatkojalosteisiin (tomaattikastike, pasta). Analyyttisia lähestymistapoja on neljä: jaksollisen järjestelmän alkuaineiden määrät ja niiden yhdistelmät, metabolomiikka, stabiilien isotooppien, mm. typen isotooppisuhteet ja torjunta-ainejäämien seulominen. Synteettisten torjunta-ainejäämien seulonta on aikaisemmin ollut käytännössä ainoa analyysitapa erottaa luomutuotteet ja tavanomaiset tuotteet toisistaan, joten tutkimushanke tuo merkittävää lisäarvoa luomutuotteiden jäljitettävyyteen.

AuthenticFood on EU:n ERA-NET Core Organic II -rahoitusohjelmaan Coordination of European Transnational Research in Organic Food and Farming Systems pohjautuva tutkimushanke, jota koordinoi Kööpenhaminan yliopisto. Projektin monitieteinen tutkimusryhmä koostuu mm. maatalouden ja alkutuotannon tutkijoista, elintarviketieteilijöistä, kemisteistä sekä valvonta- ja sertifiointiorganisaatioiden edustajista. Ryhmään kuuluu 16 eri yhteistyökumppania 11 eri Euroopan maasta. Suomea tutkimushankkeessa edustaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.

Lisätietoja:

Marjo Särkkä-Tirkkonen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, etunimi.sukunimi (a) helsinki.fi, p. 044 590 6849