Alma Lehti tutkimuspellolla

Save The Date: tavataan pellonpiennarpäivässä Jokioisilla 14.8.2024

Luonnonvarakeskus järjestää viljelyn monimuotoisuuteen ja erilaisiin viljelykiertoihin keskittyvän pellonpiennarpäivän Jokioisilla 14.8. klo 09:00-15:00.

Päivän aikana tutustutaan käynnissä oleviin kenttäkokeisiin ja kuullaan alustuksia – tule vaihtamaan ajatuksia sekä kokemuksia tutkijoiden ja viljelijöiden kanssa!

Luomututkimuspelto_AlmaLehti.jpg

Juuri Luomuinstituutille väitöstyönsä aloittaneen Alma Lehden hankkeessa tutkitaan sekaviljelyä luomutuotannossa. Jokioisilla ja Hyvinkäällä sijaitsevissa kenttäkokeissa on mukana seitsemän eri kasvilajia: kaura, herne, härkäpapu, sinilupiini, linssi, camelina ja sinappi.

– Näitä viljellään puhtaina kasvustoina ja kolmen kasvilajin, viljan, palkoviljan ja öljykasvin seoksina. Kasvukauden aikana havainnoidaan rikkakasvien, tuholaisten ja luontaisten vihollisten määriä, typen dynamiikkaa ja sadonmuodostukseen liittyviä tekijöitä. Syksyllä kasvustot puidaan ja sadon määrä ja laatu analysoidaan, Alma Lehti kertoo.

Vähemmän rikkakasveja ja tuholaisia

– Odotuksena on, että seoskasvustoissa rikkakasvi- ja tuholaispaine on pienempi ja luontaisten vihollisten elinolosuhteet paremmat puhdaskasvustoihin verrattuna. Lisäksi lannoitustarve on seoskasvustoissa vähäisempi ja sadon valkuaispitoisuus todennäköisesti korkeampi kuin yksittäistä kasvilajia viljeltäessä. Seosviljelyssä viljelyvarmuus paranee ja tehokkaan resurssien käytön ansiosta satoa voidaan saada samalta pinta-alalta enemmän kuin puhdaskasvustoissa.

Ilmoittautuminen pellonpiennarpäivään

Luomuinstituutin väitöskirjatutkijoiden Alma Lehden ja Elina Karimaan esittely.