IMG_6021-scaled.jpg

Uusia luomutuotteita kehitetään Etelä-Savossa

Luomutuotevalikoiman laajentaminen on yksi luomun kysynnän ja kulutuksen kasvun edellytys Suomessa. Kaupan luomumyynnistä vain osa tulee kotimaisista, lähialueen luomutuotteista. Etelä-Savossa kehitetään luomutuotevalikoimaa ja parannetaan lähiluomun saatavuutta yritysten, julkisten ruokapalvelujen ja Luomuinstituutin tutkimus- ja asiantuntijaverkoston yhteisvoimin Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa. Hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostajia, kauppoja, sekä yksityisiä ravintoloita ja julkisia ruokapalveluja.

Hankekumppanit ja toteuttajat esittäytyivät Maista luomukesä! -tiedotustilaisuudessa 9.6.2015 Mikkelissä. Maista luomukesä! -teeman mukaisesti tilaisuudessa maisteltiin hankkeen luomutuotekehitysprosessissa olevia, hankeyritysten valmistamia, 100 %:sti luomuraaka-aineista valmistettuja makeita kahvileipiä ja raakamakkaroita grillistä luomumehun ja luomuhapankaalin kera.

Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeen tavoitteena on lisätä luomuyritysten kilpailukykyä ja kasvattaa luomuliiketoimintaa sekä lisätä luomuelintarvikeyrittäjyyttä. Hankkeessa toteutetaan neljä eri toimenpidekokonaisuutta:

  1. Maakunnan luomutuotevalikoiman laajentaminen
  2. Etelä-Savon julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden luomuistaminen
  3. Luomualan yrittäjien yhteistyön vahvistaminen ja lisääminen
  4. Eteläsavolaisen luomun markkinoinnin edistäminen

Hankkeen kohderyhmiä ovat ruokaketjun kaikki toimijat, alkutuotanto, pienjalostus, kauppa, ammattikeittiöt sekä kuluttajat.

Toteutus laajan yritysverkoston kanssa

Luomuinstituutin jalkauttaminen -hankkeessa on mukana 27 kumppania Etelä-Savosta: alkutuottajia, jatkojalostusta harjoittavia yrityksiä, kauppoja sekä yksityisiä ja julkisia ruokapalveluja kuten Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Mikkelin ja Pieksämäen kaupunki ja lisäksi OP Suur-Savo, tutustu hankekumppaneihin.

Hanke on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen, Luonnonvarakeskuksen sekä ProAgria Etelä-Savon yhteishanke ajalle 1.1.2015–31.12.2016. Hanketta koordinoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Lisätietoja hankkeesta

Heli Peltola, projektipäällikkö, Luomuinstituutti
p. 044 590 6834
heli.peltola (a) helsinki.fi
www.luomuinstituutti.fi/luomuinstituutin-jalkauttaminen