Vuoden 2024 valtakunnalliset Luomupäivät järjestetään Seinäjoella teknologiakeskittymä Framilla 5.–6. marraskuuta. Tämän vuoden teemana on Vahvasti omavarainen luomu. Luomutuotanto pystyy tarjoamaan ratkaisuja kriisiaikojen haasteisiin etenkin siksi, että se on vähemmän riippuvaista ulkoisista tuotantopanoksista.
Luomupäivät tuo yhteen laajasti luomualan toimijoita: kasvinviljelijöitä ja kotieläintuottajia, neuvojia, tutkijoita, virkamiehiä ja opiskelijoita ympäri Suomen. Tapahtumassa esitellään uusinta tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa luomutuotannosta ja visioidaan alan tulevaisuutta ajankohtaisissa puheenvuoroissa, luennoissa ja paneelikeskustelussa.
Kestävää ruoantuotantoa paikallisista resursseista
– Luomutuotanto tulisi nähdä Suomessa yhä tärkeämpänä osana omavaraisuuden ja huoltovarmuuden vahvistamista. Luomussa hyödynnetään paikallisia resursseja ja ollaan vähemmän riippuvaisia ulkoisista tuotantopanoksista. Kun maaperä on elinvoimainen ja monimuotoisuus turvattu, tilat voivat paremmin tuottaa ruokaa myös vaikeiden ilmasto- ja markkinatilanteiden keskellä. Nämä ominaisuudet tekevät luomusta keskeisen erityisesti tilanteissa, joissa globaaleja toimitusketjuja koettelevat kriisit tai hintojen nousu, Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri painottaa.
– Keskusteltaessa ruoantuotannon omavaraisuudesta on vasta viime aikoina noussut esiin se, että omavaraisuutta vaaditaan myös tuotantopanosten osalta. Luomutuotanto ei ole riippuvaista muualta tuoduista lannoitteista ja kasvinsuojeluaineista, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen korostaa.
Asiantuntijoiden puheenvuoroja luomusta
Kahden päivän aikana kuullaan laaja kattaus luomualan asiantuntijoita. Avauspuheenvuoron pitää maa- ja metsätalousministeriön tuore kansliapäällikkö Pekka Pesonen, ja tiistaipäivän aikana kuullaan muun muassa tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmosta Turun kauppakorkeakoulusta, joka esittelee luomun roolia tulevaisuuden ruokajärjestelmässä. Tanskalainen luomumaidontuottaja Rene Søndergaard tuo esille pohjoismaista näkökulmaa luomutilojen johtamiseen.
Tapahtuman rinnakkaisohjelmassa perehdytään syvällisemmin eri aiheisiin, kuten monimuotoisempaan kasvintuotantoon, kotieläintuotantoon ja hiilimarkkinoihin. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo harvinaisemmista viljelykasveista ja tutkija Timo Karhula viljelyn monipuolistamisen vaikutuksista tilan talouteen.
Luomukasvituotannon asiantuntija Erkki Vihonen Luomuliitosta käsittelee ilmastoviisaan luomuviljelyn keskeisiä tekijöitä LuomuHiili-hankkeen näkökulmasta. Helsingin yliopiston professori Jussi Heinonsalo kertoo, mitä luomutuotannon vaikutuksista maaperän hiileen Suomessa tiedetään. ProAgrian kotieläinasiantuntija Inkeri Räisänen jakaa tutkimustietoa vasikoiden vierihoidosta Euroopassa. Toiminnanjohtaja Aura Lamminparras Pro Luomu ry:stä puolestaan esittelee luomukotieläintuotteiden markkinatilannetta.
Tutkimus ja käytäntö kohtaavat posterinäyttelyssä
Tänä vuonna Luomupäivillä on ensimmäistä kertaa esillä posterinäyttely, joka kokoaa yhteen tuoreinta kotimaista luomututkimusta. Posterit tarjoavat osallistujille mahdollisuuden tutustua uusimpiin tutkimuksiin ja kehittämishankkeisiin, jotka tukevat niin luomuviljelyä kuin koko maatalousalan kehitystä. Näyttelyn keskeisenä tavoitteena on lisätä vuoropuhelua tutkijoiden ja viljelijöiden välillä ja löytää tuotantoa kehittäviä käytännön ratkaisuja. Tutkijat esittelevät laajasti luomualan tutkimusta lähtien nokkosen kotimaisesta luomusiementuotannosta kuluttajien näkemyksiin eläinten hyvinvointia parantavista toimenpiteistä.
Miten luomulle saadaan nostetta markkinan puristuksissa?
Luomupäivät tarjoavat monipuolisen ohjelman oheistilaisuuksineen, ja tapahtuman iltajuhlassa palkitaan ansioituneita luomutoimijoita. Lisäksi kolmessa retkikohteessa tutustutaan KujaFarmin luomumaitotilaan, Altian juomatehtaan jalostusprosesseihin sekä Seamkin luomuopetukseen.
Tapahtuma huipentuu vuorovaikutteiseen paneelikeskusteluun. Lidl Suomen vastuullisuuspäällikkö Laura Kvissberg, tutkijatohtori Galina Kallio Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jarkko Niemi ja luomutuottaja Päivi Kasari Jalasjärveltä etsivät keinoja helpottaa luomun tilannetta markkinan puristuksissa. Miten luomun arvoa saataisiin kirkastettua kuluttajille? Onko luomuruoalla vain liian kallis hintaimago? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia paneelin vetäjän Ruralia-instituutin projektipäällikkö Päivi Töylin johdolla.
Ohjelma
https://www.luomuliitto.fi/luomupaivat
Lisätiedot tapahtuman pääjärjestäjien edustajilta:
Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri p. 040 144 6160, susann.rannari@luomuliitto.fi
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen p. 029 5322 882, sari.iivonen@luke.fi
Pressmeddelanden 30.10.2024 på svenska
Starkt självförsörjande ekologiskt jordbruk erbjuder lösningar till kristidens utmaningar
De årliga nationella ekodagarna ordnas i Seinäjoki på Frami teknologicenter den 5.-6. november. Årets tema är starkt självförsörjande ekologisk produktion. Ekologisk produktion kan erbjuda lösningar till kristidernas utmaningar, i synnerhet eftersom den är mindre beroende av externa insatsmedel.
Ekodagarna samlar ett brett spektrum av aktörer inom den ekologiska sektorn: jordbrukare, rådgivare, forskare, tjänstemän och studenter från hela Finland. Där presenterats den senaste forskningen och erfarenheten av ekologisk produktion och visionerars sektorns framtid genom aktuella presentationer, föreläsningar och paneldiskussioner.
Hållbar livsmedelsproduktion från lokala resurser
– Ekologisk produktion bör ses som en allt viktigare del av att stärka självförsörjningen och försörjningstryggheten i Finland. Ekologisk odling utnyttjar lokala resurser och är mindre beroende av externa insatsmedel. När den bördiga jorden och den biologiska mångfalden tryggas kan gårdarna producera livsmedel även under svåra klimat- och marknadsförhållanden. Dessa egenskaper gör att ekologiskt jordbruk har en central roll, speciellt då när globala leveranskedjor påverkas av kriser eller stigande priser, säger Susann Rännäri, verksamhetsledare för Förbundet för Ekologisk Odling.
– Det är först på senare tid som frågan om självförsörjning inom livsmedelsproduktionen har tagits upp i debatten om behovet av självförsörjning även när det gäller insatsmedel. Ekologisk produktion är inte beroende av importerade gödselmedel och växtskyddsmedel”, påpekar Sari Iivonen, direktör för Finska ekologiska forskningsinstitutet.
Expertråd om ekologiskt jordbruk
Under två dagar kommer ett brett spektrum av experter från den ekologiska sektorn att höras. Pekka Pesonen, ny kanslichef vid jord- och skogsbruksministeriet, håller öppningstalet och på tisdagen presenterar Tuomas Kuhmonen, forskningsdirektör vid Åbo handelshögskola, ekoproduktionens roll i det framtida livsmedelssystemet. Den danska ekologiska mjölkproducenten Rene Søndergaard kommer att presentera ett nordiskt perspektiv på ekogårdens ledarskap.
Parallella program fördjupar sig i olika ämnen som växtodling, animalieproduktion och trädgårdsodling. Erkki Vihonen, expert på ekologisk växtproduktion från Förbundet för Ekologisk Odling, kommer att diskutera de viktigaste elementen i klimatsmart ekologiskt jordbruk utifrån LuomuHiili-projektet. Inkeri Räisänen, boskapsexpert på ProAgria, berättar om forskning kring samvård av kalvar i Europa. Aura Lamminparras, verksamhetsledare för Pro Luomu ry, presenterar marknadsläget för ekologiska animalieprodukter.
Forskning möter praktik i en posterutställning
I år kommer Ekodagarna för första gången att innehålla en utställning av forskningsaffischer, som samlar den senaste ekologiska forskningen i Finland. Postrarna ger deltagarna möjlighet att upptäcka forskning som stöder både ekologiskt jordbruk och utvecklingen av jordbrukssektorn som helhet. Ett viktigt syfte med utställningen är att främja ett närmare samarbete mellan forskare och jordbrukare och att hitta praktiska lösningar för att förbättra produktionen.
Hur kan vi få ett uppsving för ekologiska produkter inför marknadstrycket?
Ekodagarna kommer att erbjuda ett varierat program med sidoevenemang, tex belönas de mest framstående ekologiska aktörerna på en kvällsfest. Tre studiebesök arrangeras till Kuja Farms ekologiska mjölkgård, Altias dryckesförädlingsanläggning och Seamks ekologiska utbildningsprogram.
Evenemanget kulminerar i en interaktiv paneldiskussion. Laura Kvissberg, hållbarhetschef på Lidl Finland, Galina Kallio, forskare vid Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet, Jarkko Niemi, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet i Finland, och Päivi Kasari, ekologisk producent från Jalasjärvi, kommer under ledning av Päivi Töyli, projektledare vid Ruralia-institutet, att diskutera olika sätt att underlätta situationen för ekologiskt jordbruk på marknaden.
Mer information och program: https://www.luomuliitto.fi/luomupaivat
Luomuliitto – Förbundet för ekologisk odling, verksamhetsledare
Susann Rännäri p. 040 144 6160, susann.rannari@luomuliitto.fi
Helsingfors universitet, biträdande professor
Johan Ekroos p. 0294 1581 93, johan.ekroos@helsinki.fi
Obs! Luomupäivät kommer att hållas på Finska