Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen on tuonut ruokavalion ympäristövaikutukset yhä enemmän keskusteluun ja erityisesti eläinperäiset tuotteet ovat olleet myös kritiikin kohteena. Vuonna 2024 julkaistut uudet suomalaiset ravitsemussuositukset ohjaavatkin ensimmäistä kertaa eläinperäisten tuotteiden vähentämiseen. Yksi kysymys jää kuitenkin helposti vähemmälle huomiolle: mitä ravintoaineita ruokavaliosta jää pois, kun lihaa ja maitotuotteita karsitaan?
Yksi tällainen ravintoaine on B12-vitamiini, jota elimistömme ei pysty itse tuottamaan ja jota löytyy luontaisesti vain eläinkunnan tuotteista. B12-vitamiini on välttämätön muun muassa hermoston toiminnalle ja punasolujen muodostumiselle. Sen puutos voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, ja erityisesti kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavat ovat riskiryhmässä. Maito on yksi tärkeimmistä B12 -vitamiinin lähteistä ja sen sisältämän B12 -vitamiinin hyödynnettävyys on synteettisiä lähteitä parempi. Maitotuotteita kuluttavat myös monet kasvissyöjät ja lihan syöntiä välttävät kuluttajat.
Helsingin yliopistossa juuri julkaistussa pro gradu -tutkimuksessa tarkasteltiin Etelä-Pohjanmaan maitotiloilta kerättyjen näytteiden avulla, miten maidon B12-pitoisuus vaihtelee vuodenajan ja tuotantotavan (luomu vs. tavanomainen tuotanto) mukaan. Tutkimuksessa pyrittiin myös selvittämään, voisiko maidon kobolttipitoisuudesta päätellä sen B12-pitoisuutta.

Mitä tutkimuksessa selvisi?
Tutkimusaineistona olleiden maitonäytteiden B12-pitoisuus oli keskimäärin hyvä. Kaikkien näytteiden keskimääräinen B12-pitoisuus oli samalla tasolla tai hieman suurempi kuin muissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Tämä on hyvä uutinen suomalaisille kuluttajille.
Luomumaitonäytteissä havaittiin keskimäärin hieman suurempia B12-pitoisuuksia kuin tavanomaisessa maidossa, mutta eroa ei voitu osoittaa tilastollisesti merkittäväksi. Tutkimuksen pieni otoskoko rajoitti mahdollisuuksia tehdä varmoja johtopäätöksiä.
Vuodenajan vaikutus B12 – pitoisuuteen sen sijaan oli selvä ja tilastollisesti merkitsevä. Talvella kerätyissä maitonäytteissä oli enemmän B12-vitamiinia kuin kesällä. Tämä havainto on myös linjassa aiempien kansainvälisten tutkimusten kanssa. Vaihtelun syitä ei täysin tunneta, mutta todennäköisesti pitoisuuteen vaikuttavat ruokinnan ja laidunnuksen muutokset eri vuodenaikoina sekä lehmien tuotoskauden vaihe.
Tutkimuksessa maitonäytteiden kobolttipitoisuus ei korreloinut B12-pitoisuuden kanssa. Koboltti on tärkeä tekijä B12-vitamiinin muodostumisessa lehmän pötsissä, mutta sitä ei voida käyttää suoraan mittarina maidon B12-pitoisuudelle.
Luomumaidon mahdollisesti suurempi B12-pitoisuus saattaa osoittautua merkittäväksi, jos lisätutkimukset tukevat havaintoa. Yksi selitys saattaa liittyä rehuihin. sillä luomutiloilla käytetään usein apilapitoista säilörehua, jonka on havaittu edistävän B12-vitamiinin muodostumista. Jatkossa laajemmissa tutkimuksissa voitaisiin tarkastella esimerkiksi eri rehujen vaikutusta B12-pitoisuuteen tai vuodenaikojen vaikutusmekanismeja tarkemmin.
Vaikka maidon tuotantotapa ei näyttänyt ratkaisevasti vaikuttavan B12-pitoisuuteen, tutkimus avaa uusia näkökulmia tärkeään keskusteluun. Kun ruokavaliota muutetaan kestävämmäksi, on pidettävä huolta myös ravitsemuksellisesta riittävyydestä. Tässä maidolla ja maitotuotteilla saattaa edelleen olla tärkeä rooli, myös tulevaisuuden ruokapöydissä.
Essi Kiander
Projektipäällikkö
ProAgria Keskusten Liitto